ABD’li bilim insanı uzaylıların var olma ihtimalini hesapladı: Yaygın yaşam olasılığı 9 kat daha fazla

ABD'li bilim insanı evrende yaygın yaşam ihtimalinin nadir yaşam senaryolarına göre büyük ölçüde daha fazla olduğunu açıkladı

Bilim insanlarının tahminlerine göre gözlemlenebilir evrende yüz milyar galaksi bulunuyor (AP)

İnsanlık antik çağlardan beri evrende yalnız olup olmadığımız sorusunun yanıtını merak ediyor.

Bilim sayesinde yaşamı destekleyecek konuma ulaşmasından sonra görece kısa sürede Dünya'da yaşamın hızlıca başladığını ve ilk çok hücreli organizmanın ortaya çıkışından bugünkü seviyeye ulaşmamazın yaklaşık 4 milyar yıl sürdüğünü biliyoruz.

Dünya'da yaşamın ilk ne zaman ortaya çıktığı bilinse de bilim insanları yaşamın nasıl ortaya çıktığı sorusunun yanıtını hala bilmiyor. Bu sorunun yanıtı hala bilinmiyor ancak evrenin geri kalanında yaşam bulma olasılığı hakkında umut verici bir bilimsel araştırma yapıldı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Columbia Üniversitesi'nin Astronomi bölümünden doktor öğretim üyesi David Kipping, ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin hakemli dergisi PNAS'ta yayımlanan yeni çalışmasında dünya dışı yaşamı arama çalışmalarına yardımcı olmak için bir istatistik tekniği olan Bayes Çıkarımı'nı kullandı.

Kipping "Yaşamın ortaya hızlıca çıkışı ve insanlığın gecikmiş evrimi kesinlikle fikir verici. Ancak bu çalışmada bize olguların ne söylediğini ölçmek mümkün" dedi.

"Yaygın yaşam senaryosu nadir yaşam senaryosundan 9 kat daha olası"

Kipping incelemesinde yaşama ve insan evrimine dair ilk kanıtların zaman çizelgesini kullandı ve şu soruyu sordu: "Dünya tarihi tekrar tekrar yaşansaydı yaşam ve zeki canlıların ortaya çıkmasının yaygınlığı ne olurdu?"

Kipping sorusunu şu 4 olası yanıtla sınırlandırdı: Yaşam yaygındır ve bazen akıllı canlılar gelişir, yaşam nadirdir ancak sıklıkla zeki canlılar gelişir, yaşam yaygındır ancak nadiren zeki canlılar gelişir ve yaşam nadirdir ve nadiren zeki canlılar gelişir.

Bu 4 hipotezden yola çıkan ve modellerin birbirine karşı ağırlığını Bayesyen matematik formülleriyle ölçen Kipping şu umut verici açıklamayı yaptı:

Buradaki önemli sonuç, nadir yaşam ve yaygın yaşam senaryolarını karşılaştırdığımız zaman yaşamın yaygın olacağı senaryosunun her zaman nadir olandan 9 kat daha olası oluşu.

Kipping'in vardığı sonuç bir gezegenin Dünya benzeri bir durum ve evrim çizgisine sahip olması halinde yaşamın buralarda kendiliğinden hızlıca gelişeceğini gösteriyor.

Peki ama bu dünya dışı canlıların karmaşık ve zeki canlılar olma olasılığı nedir?

Burada Kipping'in verileri daha az garanti veriyor. Sonuçlara göre bu ihtimal 3'te 2 düzeyinde. İnsanlığın Dünya'da görece geç ortaya çıkışından ileri gelen bu sonuç, söz konusu sürecin kolay olmadığını vurguluyor. Kipping bu konuda "Eğer dünya tarihini yeniden oynatsaydık zeki canlıların ortaya çıkışı bir şekilde beklenmedik olurdu" diyor.

Kipping çalışmasıyla ilgili şu ifadelere de yer verdi:

"Analiz kesinlik ya da garanti sağlamıyor. Sadece Dünya'da olanlar temelinde istatistiki olasıklar veriyor. Yine de cesaret verici şekilde yaşamla kaynayan evren olasılığı avantajlı bahis konumunda. Dünya dışı zeki yaşam arayışı hiçbir şekilde yılmamalı."

 

Independent Türkçe, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU