Venezuela, 1 milyar dolar tutarındaki altınını bir türlü geri vermeyen İngiltere'ye dava açtı

Venezuela’nın bahsi geçen meblağı Kovid-19’a karşı atılacak adımları finanse etmek amacıyla başlattığı belirtildi

Venezuela'da yakın zamanda Nicolas Maduro'ya karşı yeni bir darbe girişimi gerçekleştirilmişti (AFP)

Venezuela Merkez Bankası'nın, İngiltere Merkez Bankası’nın (Bank of England) yaklaşık 1 milyar dolar değerindeki altını teslim etmesi için dava açtığı aktarıldı. Londra mahkemesine iletilen belgelerde, Güney Amerika ülkesinin davayı koronavirüse karşı atılacak adımları finanse etmek amacıyla açtığı ifade edildi. 

The Guardian'ın haberine göre dava, Venezuela'nın İngiltere Merkez Bankası’na Nisan’da yaptığı altın rezervlerinin bir kısmını satma talebinin ardından geldi. Venezuela, koronavirüse karşı verilen mücadeleye yardımcı olması amacıyla satıştan elde edilecek kazancın Birleşmiş Milletler’e gönderilmesini istemişti. 

Her iki bankanın da konuya dair henüz herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi. 

İngiltere Merkez Bankası’nın, 2018’den bu yana bankada tutulan 31 ton Venezuela altınının transferini ertelediği aktarıldı. Britanya, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu meşru devlet başkanı olarak tanımıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bankanın gelişmekte olan pek çok ülkeye altın saklama hizmeti sunduğu aktarıldı. 

Ticaret mahkemesine gönderilen dava dosyasının 14 Mayıs tarihli olduğu belirtildi. Reuters’ın incelediği belgede bahsi geçen meblağın Birleşmiş Milletler’e transfer edilmesinin ardından sağlık ekipmanı, ilaç ve besin almak gibi ihtiyaçların karşılanması için kullanılacağının ifade edildiği aktarıldı. 

ABD yaptırımları söz konusuyken Venezuela'nın altın rezervlerinin satışının mali kaynak yaratmak açısından sınırlı seçeneklerden biri olduğu belirtildi. Küresel petrol fiyatlarındaki düşüşün ve koronavirüs tecridinin ülkenin ekonomisini ciddi biçimde etkilediği ifade edildi. 

Venezuela Merkez Bankası’nı temsilen, Londra’da avukatlık yapan Sarosh Zaiwalla, “İngiltere Merkez Bankası’nın ayak sürümesi Venezuela’yı ve BM’nin ülkedeki Kovid-19 ile mücadele çabalarını ciddi biçimde sekteye uğratıyor” dedi. 

Venezuela’da şu ana kadar 618 koronavirüs vakası ve 10 ölümün tespit edildiği belirtildi. Ancak sağlık çalışanları ülkenin eski sağlık sisteminin, salgının genişlemesi durumunda yetersiz kalacağı konusunda uyarıyor. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU