Yurtlarda karantina bitiyor, yurt dışından gelenler evlerinde izole edilecek

Yurt dışından Türkiye’ye gelenler artık yurtlarda karantina altına alınmayacak. Yurda giriş yaptıktan sonra evlerinde izole edilecek yolcular, talimatlara uymazlarsa para cezasının yanı sıra haklarında suç duyurusu yapılacak

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı’nca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında yurt dışından planlı uçuşlarla ülkeye gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonlarının, artık Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yapılmayacağı, yolcuların havaalanlarında yapılan muayenelerinin ardından evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağı açıklandı.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan "Yurt Dışından Planlı Uçuşlar İle Toplu Olarak Gelen Kişilere Yönelik Uygulamalar" başlıklı resmi yazı, İçişleri ile Dışişleri bakanlıklarına, Türkiye Hudut Ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne ve tüm valiliklere gönderildi.

Yurt dışından planlı uçuşlarla gelen vatandaşların Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlara alınarak izole edildiği ve izlemlerinin gerçekleştirildiği hatırlatılan yazıda, 18 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında bu uygulamanın yeniden düzenlendiği belirtildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

Yurt dışından planlı uçuşlarla gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonları artık KYK yurtlarında yapılmayacağına, kişilerin hava alanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağına ve halen yurtlarda kalmakta olan kişilerin 14 gün karantina süreçlerini tamamlamasına bakılmaksızın PCR testi sonrası yurtlardan çıkışlarının 23 Mayıs 2020'ye kadar tamamlanmasına karar verilmiştir.

 

20200518_2_42492418_55028918.jpg
Fotoğraf: AA

 

İletişim bilgileri kayıt altına alınacak

Bu kapsamda, yurt dışından planlı uçuşlarla yeni gelecek gelen kişiler için yapılacak uygulama esasları şöyle:

Havaalanı içinde belirlenen alanlarda muayeneler yapılacak ve semptomları değerlendirilecek, muayene yapılan kişilerin iletişim ve adres bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ne (HSYS) sınır girişi bölümünde kayıt altına alınacak.

Havaalanında yapılan muayeneleri sırasında semptom yönünden şüpheli görülen kişiler, havaalanlarında izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılığıyla il sağlık müdürlüğü tarafından belirlenen hastaneye yönlendirilecek.

Yapılan değerlendirmede herhangi bir semptom belirlenemeyen kişilere onam formları imzalatılacak ve kendi imkanlarıyla evlerine ulaşmaları, kendi evlerinde 14 günlük izolasyonları sağlanacak ve bu süre içinde aile hekimleri tarafından izlemleri yapılacak.

 

20200518_2_42492418_55028922.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Yurt dışından planlı uçuşlar ile daha önce gelen ve halen yurtlarda kalmakta olan kişiler için ise uygulama esasları şu şekilde olacak:

Yurtta herhangi bir pozitif vaka olmasına ve 14 günlük karantina sürelerinin tamamlamasına bakılmaksızın, yurtta kalan kişilerin tamamına yapılacak olan PCR taraması sonrası yapılan analiz sonuçları pozitif olan kişiler hastanelere alınarak, tanı ve tedavi işlemleri başlatılacak.

Negatif olan kişiler ise temaslı olarak kabul edilip ikinci bir 14 günlük izolasyon ve izlem için onam formları imzalatılarak evlerine gönderilecek.

Talimatlara aykırı hareket edenlere cezası verilecek

Kovid-19 hasta temaslısı olarak değerlendirilen ve evde izlenmesine karar verilen kişilerin "Evde Kovid-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu"na imza atacakları belirtilen yazıda, talimatlara aykırı hareket edilmesi halinde 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanacağı, başkalarının sağlığını da doğrudan tehdit etmeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulacağı vurgulandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU