TCMB ile Katar Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması tutarı üç kat artırıldı

Yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmayı amaçlayan swap anlaşması 15 milyar dolar karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018'de imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edildi.

TCMB, Katar Merkez Bankası ile imzalanan swap tadil anlaşmasına ilişkin bir duyuru yayımladı.

Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildiği belirtilen duyuruda, para takası anlaşmasının temel hedefinin yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamak olduğu vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

BDDK’nın gerekçelerini “Kovid-19 salgınının yol açtığı finansal risk artışının azaltılması ve TL kaynakların verimli şekilde, ağırlıklı olarak kamu ve özel kesimin finansman ihtiyacının giderilmesinde kullanılmasına öncelik verilmesi” diyerek açıkladığı kararlarından ilki 12 Nisan’da duyuruldu. 

Buna göre Türk Lirası almak isteyen yabancı bankaların öz kaynaklarının yüzde 10’u oranında belirenmiş swap (TL değiş-tokuşu diye özetleyeceğimiz swap, ileride detaylı şekilde anlatılıyor) limiti yüzde 1’e çekilmişti. Bu oran, geçtiğimiz sene yüzde 50’ydi. 

Uluslararası bankalar ile Türk bankaları arasındaki swap işlemlerinin sınırlandırmasının ardından ekonomi yönetimi, döviz kurlarındaki şoklara karşı ihtiyaç duyduğu yabancı para rezervlerini güçlendirmek için farklı swap anlaşmaları görüşmelerine başladı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 6 Mayıs’ta uluslararası yatırımcılarla yaptığı görüşmede swap için G-20 ile görüşüldüğünü söylemiş “Sonuçlandırılması konusunda iyimserim” demişti. 

Hazine Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada Türkiye’nin Japonya ve İngiltere ile bir swap hattı kurulmasında anlaştığı yönündeki haberleri yalanlanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU