Avustralyalı komplo teorisyenleri: 10 dolarlık banknotlar koronavirüsle ilgili gizli mesaj içeriyor

"#halauyanmadınızmı?"

1

Koronavirüs tehlikesinin gerçek olduğuna inanmayan komplo teoricilerinin son hedefi bir Avustralya doları banknotu oldu.

10 dolarlık banknotun sağ alt köşesinde artık dünyaca tanınan Kovid-19 virüsü partikülünü andıran sivri uçlu bir desen yer alıyor.

Görünen o ki yeni bir komplo teorisi ilk kez 2017'de piyasaya sürülen banknotlarda gizlenen bu desenlerin, küresel Kovid-19 pandemisinin karmaşık bir aldatmaca olduğunu gösteren bir "kanıt" olduğunu öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralyalı haber sitesi News.com.au'ya göre koronavirüs karşıtı popüler bir yerel Facebook grubundaki gönderide banknotun tasarımının fotoğrafı yer aldı. Fotoğraf altyazısıysa şöyle: "10 Avustralya dolarının yeni banknotu koronavirüs sembolleriyle bezeli. Böyle bir şeyi kafanızdan uyduramazsınız! #halauyanmadınızmı"

Bildirildiğine göre Sidney ve Melbourne'de küçük protestolar da düzenleyen grup, pandeminin nüfusun genelinin aşı olmasını sağlamak için milyarderler ve hükümetler tarafından planlanmış bir proje olduğunu düşünüyor.

Grubun destekçilerinin Kovid-19 salgınına gevşekçe bağlanan bir dizi komplo teorisini kanıtladığı iddia edilen "Plandemic" adlı asılsız videoyu referans gösterdiği de bildiriliyor.

Videonun yer verdiği teoriler arasında maske takmanın nasıl olduğu bilinmeyen bir şekilde insanlardaki hastalığı aktive ettiğini iddia eden aşı karşıtı aktivist Judy Mikovits'in iddiaları da var. Mikovits bu yanlış iddia için kanıt sunmuyor ve plajlardan uzak durulması emirlerini eleştiriyor. Videoda yer alan iddiaların tamamı çürütüldü.

Grup ayrıca 5G cep telefonu antenlerinin insan sağlığını tehdit ettiği ve bir şekilde koronavirüsle bağlantılı olduğu gibi başka temelsiz inançlar da barındırıyor. Bu inançların da tamamı çürütüldü.

Banknotun tasarımında üç tane sivri uçlu dairesel şekil yer alıyor. Şekillerin az da olsa epey büyütülmüş virüslere benzediği söylenebilir.

Ne var ki bunun daha basit bir açıklaması var. Tasarım bir akasyanın çiçeğinin sivri uçlu, yuvarlak şeklini temsil ediyor. Bir akasya türü olan bitki Avustralya'ya özgü. Yakın akrabası olan altın akasya 1988 yılında ülkenin resmi çiçek amblemi yapılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU