Şili’de salgın ve tecridin getirdiği açlık, yoksul mahallelerde halkı sokağa döktü

Çatışmaların yaşandığı gösteriler sırasında polis, taş atıp ateş yakan kalabalıkları göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı

El Bosque bölgesi göstericilerle polis arasında yeni çatışmalara sahne oldu (AFP)

Şili’de tecrit kısıtlamalarıyla birlikte gelen gıda kıtlığı özellikle başkent Santiago’nun yoksul mahallelerini vururken halk bir kez daha hükümet karşıtı gösteriler için sokağa çıktı.

Koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önleme amaçlı şehir genelinde tecrit kısıtlamalarının sürdüğü sırada Santiago’nun güney eteklerindeki yoksul bir mahallede polisle göstericiler çatıştı.

Reuters’ın haberine göre yaşanan olaylar sırasında bir grup protestocu taş atıp ateş yaktı. Sosyal medyada ve yerel televizyonda yer alan görüntülerde, polisin artan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer taraftan El Bosque belediyesi bölgede yaşanan kıtlığa dikkat çektiği açıklamasında, nisan ayı ortalarından bu yana karantina altında tutulan ve pek çok kişinin ya yasadışı çalıştığı ya da iş bulamadığı mahallelerdeki ailelerin aç kaldığını bildirdi.

Muhalefetteki Sosyalist Parti’den Belediye Başkanı Sadi Melo, Radio BioBio’ya verdiği demeçte, “Son haftalarda komşularımızdan yiyecek talep ettik. Açlık ve işsizlik açısından son derece karmaşık bir durumdayız” dedi.

Melo'nun ofisinden yapılan açıklamadaysa, El Bosque belediyesinin maddi durumu en kötü ailelere 2 binden fazla yardım paketi dağıttığı belirtilmekle birlikte merkezi hükümet “ekonomik sorumlulukları belediyelere yüklemeye devam etmemesi” konusunda uyarıldı.

Şili'nin merkez sağda yer alan Devlet Başkanı Sebastian Pinera ise pazartesi günü televizyondan yayımlanan konuşmasında, hükümetinin bu hafta sonu veya önümüzdeki haftanın başında doğrudan evlere 2,5 milyon sepet yiyecek ve temizlik malzemesi dağıtacağını söyledi.

“En savunmasız durumdaki ailelere öncelik vereceğiz” diyen Pinera, planlanan gıda teslimatını “tarihi” bir hamle olarak niteledi.
 


Güney Amerika ülkesi Şili’de yönetim büyük çaplı bir kurtarma paketini hayata geçireceğini duyurmuş fakat muhalefet liderleri ve sosyal gruplar bu yardımı yetersiz bularak eleştirmişti.

Ülkenin başkenti Santiago refah seviyesi açısından Latin Amerika'nın en gelişmiş şehirlerinden biri olarak sayılsa da keskin bir şekilde gözlenen zengin-fakir ayrımı ve eşitsizliğe dair artan hoşnutsuzluk 2019 sonlarında kitlesel protestoları beraberinde getirmişti.

Protestocuların geçen yıl emekli aylıklarında artıştan maaşların yükseltilmesine kadar farklı isteklerini içeren taleplerinin çoğu yerine getirilmemişti.

Öte yandan dünyayı etkisi altına almaya devam eden koronavirüs salgınında Şili’de bugüne dek 46 binden fazla kişi enfekte oldu, 478 kişi de yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU