D vitamini eksikliği koronavirüse yakalanma riskini de artırıyor

Çalışmanın bulguları siyahilerin, Asyalıların ve etnik azınlıkların Kovid-19 açısından daha büyük tehlike altında olabileceğini öne sürüyor

Daha önce gerçekleştirilen bir araştırma D vitamini eksikliğinin koronavirüs ölümleriyle de bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştu (Unsplash)

D vitamini düzeyi daha düşük kişilerin Kovid-19 açısından daha büyük tehlike altında olabileceğini öne süren yeni bir araştırma yayımlandı.

Surrey ve Southampton üniversitelerinin yürüttüğü, henüz hakem incelemesinden geçmemiş çalışma Birleşik Krallık (BK) Biobank sağlık izleme programında kayıtlı bin 300 yetişkinin kan örneklerini karşılaştırdı. Bu örneklerden 580'inin koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.

Çalışma D vitamini düzeyinin beyazlarda, siyahi ve etnik azınlık (BAME, Birleşik Krallık'ta siyahi, Asyalı ve etnik azınlık anlamına gelen kısaltma, ç.n.) kökenli bireylerden yüzde 53 daha fazla olduğunu tespit etti. Ayrıca D vitamini düzeyinin sağlıklı kilodaki bireylerde, kilolu kişilerden yüzde 25 daha fazla olduğunu buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonuçlar, kilolu ve ten rengi daha koyu olan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olabileceğini öne sürüyor. Bulgular ayrıca siyahi ve etnik azınlıklar arasındaki orantısız enfeksiyon düzeylerini açıklamaya da yardım edebilir.

D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemeye yardım eden bir mineral çeşidi ve deride güneş ışığının etkisiyle üretiliyor.

D vitamini kemik, diş ve kasları sağlıklı tutmaya yardım eden yapı maddeleri üretiyor, daha genel olaraksa bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Araştırma siyah veya koyu tenli insanların daha az melanin üretmesinin, D vitamini üretmelerinin daha zor olduğu anlamına geldiğini öne sürüyor.

Surrey ve Southampton üniversitelerinin yürüttüğü araştırmaya göre Kovid-19 tanısı konma ihtimali etnik azınlıklar için çok daha yüksek.

Beslenmeyle ilgili düşünce kuruluşu McCarrison Society'den Robert Brown The Times'a şunları söyledi:

Mevcut bilim bize zaten D vitamininin bağışıklık sisteminde ve vücudu solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumada oynadığı önemli rolü anlatıyor. Ayrıca özellikle de yüksek enlemlerde yaşayan etnik azınlıkların, obezlerin ve yaşlıların D vitamini eksikliği çekmesinin neden daha muhtemel olduğunu da açıklıyor. 6 çalışma ve bizim araştırmamız D vitamini eksikliği daha az olan hastalarda ve toplumlarda Kovid-19 kaynaklı ölüm oranlarının da daha düşük olduğunu tespit etti.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin bu ay yayımladığı veriler temelde yatan sağlık koşulları göz önüne alındığında dahi siyahilerin virüsten ötürü hayatını kaybetme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Oxford Üniversitesi Nuffield Temel Bakım Sağlık Bilimleri Bölümü'nde öğretim görevlisi Oliver van Hecke verilere dair temkinli olmaya çağırdı. Van Hecke, "Burada D vitamini düzeyinizin yeterli olmasının Kovid-19'a yakalanmanızı önleyeceğine dair kanıt bulunmuyor" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU