Kritik ulusal marş yasasının gündeme gelmesi beklenirken Hong Konglu vekiller birbirine girdi

Hong Kong meclisinde Çin milli marşına hakaret yasasının önünü açan başkanlık seçimi sonlandı. Seçim sırasında mecliste gergin anlar yaşandı

Hong Kong anayasasının 23. maddesi, yerel hükümetin gerekli görmesi durumunda, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanete karşı kanunlar çıkarmasını öngörüyor (Reuters)

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesin'deki kritik önemdeki Yasama Meclisi İçişleri Komitesi başkanlık seçiminde olaylar çıktı.

Pekin yanlısı siyasilerle demokratik bloktan milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

Milletvekilleri haftalardır kanun tekliflerini değerlendirmek ve mecliste oylamaya sunulmasına karar vermekle yetkili komitenin 6 aydır boş kalan başkanlığı için tartışmalar yapıyordu.

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, seçim oturumunu Meclis Başkanı tarafından dışarıdan atanan Finans Komitesi Başkanı Chan Kin-por'un yönetmesine karşı çıkan 10'dan fazla milletvekili kürsüye yürüdü. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Chan'ın etrafında güvenlik duvarı örülürken, "İktidar suistimal ediliyor", "Çin Komünist Partisi Hong Kong Meclisini ayaklar altına alıyor" dövizleri taşıyan milletvekilleriyle Pekin yanlısı vekiller arasında çıkan arbede sonucu hafifçe yaralananlar oldu.

Demokrasi bloğundan vekiller güvenlik güçleri tarafından salondan zorla çıkarıldı.

 Seçimi Çin yanlısı milletvekili kazandı

Demokratik blok üyeleri olmadan yapılan seçimi Pekin yanlısı Hong Kong'un Islahı ve İlerlemesi İçin Demokratik İttifak Partisi Genel Başkanı Starry Lee Wai-king kazandı.

Oturumu Yurttaşlık Partisi Milletvekili Dennis Kwok'un yönetmesi gerektiğini belirten demokrasi bloğu milletvekilleriyse toplantının yasal olmadığını savunarak yeni başkanı tanımayacaklarını açıkladı.
 


 Tartışmalı "Çin Milli Marşı" tasarısı 

Lee’nin aralarında Çin Milli Marşı'nın aşağılanmasını suç haline getiren tasarının da olduğu, demokrasi bloğunun bölgenin özerk yönetim yapısına aykırı olduğunu savunduğu 10 kadar tartışmalı tasarıyı yasalaşma sürecine taşıması bekleniyor. 

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, daha önce komitenin marşla ilgili tasarıya önvelik verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Söz konusu tasarının 27 Mayıs'ta Yasama Meclisi İçişleri Komitesi'ne sunulması bekleniyor.

Çin'deki en üst düzey yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi, Kasım 2017’de ülkenin milli marşına hakaret ve aşağılayıcı davranışta bulunanların 15 güne kadar gözaltı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, siyasi haklardan mahrumiyet cezaları verilebilmesini öngören bir yasa kabul etmişti.

 Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek en önemli yasa olarak görülen bir diğer düzenlemenin de "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası" tasarısı olması bekleniyor.

Çin hükümeti tarafından 2003’te Hong Kong’da çıkarılması talep edilen yasaya karşı bölgede kitlesel protesto hareketleri düzenlenmiş, Pekin yönetimi geri adım atmak zorunda kalmıştı.

 

Independent Türkçe, AA, AP

DAHA FAZLA HABER OKU