Rüzgar tersine döndü: Batı kısıtlamaları hafifletirken Asya yeni vaka kümelenmelerine şahit oluyor

Salgında en çok can kaybının yaşandığı ülkelerden Fransa, İspanya ve İtalya’da hayatın normale dönüşüne dair uygulamalar başladı. Çin ve Güney Kore’de görülen yeni vakalarsa yetkilileri tedbirleri bir kez daha artırmaya zorladı

Fransa'da yasakların hafifetilmesiyle birlikte başkent Paris'teki kalabalıklar da artmaya başladı (AP)

ABD ve Avrupa koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle getirdikleri tecrit kısıtlamalarını hafifletmeye yönelik adımlar atarken, pandeminin başlangıcında sert tedbirler alan Asya ülkelerindeyse yeni vaka kümelenmeleri yaşanıyor.

John Hopkins Üniversitesi’nin paylaştığı verilere göre dünya genelinde vaka sayısı 4,8 milyonu aşarken, şimdiye kadar 316 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi.

Can kaybının 90 binin üstüne çıktığı ABD’de bazı eyaletler hafta sonu kısıtlamaları gevşetmeye başladı, ticari işletmelere de daha fazla serbestlik tanındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal’ın haberine göre Idaho’da restoranlar sosyal mesafeye uymak kaydıyla yeniden kapılarını açtı, New Jersey’de bot seferlerine izin verildi, havaların ısınmasıyla birlikte New York’ta halk sahillere akın etti, vaka sayısındaki ve hastalığa bağlı ölümlerdeki artışa rağmen Teksas’taysa spor salonları ve sinemalar bugün itibarıyla hizmete döndü.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada, eyalet valilerinin ekonomilerini yeniden açma kararına destek vererek, “Başkanımız kendileri için en iyisinin ne olduğunu belirleme işini eyaletlere bıraktı” dedi.

Avrupa’ya gelince, kıtada günlük enfeksiyon ve ölüm rakamları geri çekilmeye devam ettikçe ülkeler de kademeli olarak yeniden açılma planlarını devreye sokmaya başladı.

Fransa’da kısıtlamaların hafifletildiği ilk hafta sonuna, havaların ısınmasıyla birlikte plajlara koşan kalabalıklar damga vurdu.  

İtalya cumartesi günü yaptığı açıklamada yurtiçi ve yurtdışı seyahatlere 3 Haziran'dan itibaren izin vereceğini bildirdi.

İspanyol hükümeti otellerin ve bazı halka açık alanların yeniden açılacağını duyurdu.

Yeni vaka görülünce bazı kısıtlamalar geri geldi

Salgının önemli ölçüde kontrol altına alınmasıyla birlikte kısıtlamaların hafifletildiği Asya’daysa rüzgar tersine dönme başladı.

Çin cumartesi günü, Rusya ve Kuzey Kore’yle sınır Cilin eyaletinde ikisi dış kaynaklı 5 yeni vaka görüldüğünü bildirdi.

Eyaletin Fengman bölgesinden yetkililer bu gelişmenin ertesi günü aldıkları kararla halktan evde kalmalarını isterken, sinema ve karaoke kulübü gibi toplanma alanlarının kapatılması talimatını verdi.

Bu bölge, Çin’in nisan ayı başlarında evde kalma önlemlerini hafifletmeye başlamasından bu yana uygulamaların yeniden hayata geçirildiği ikinci yer oldu. Bir hafta öncesinde yine Cilin eyaletine bağlı Şulan’da polis üniformalarını temizlemekle görevli bir kadının 21 kişiye virüs bulaştırmasının ardından kamuya açık etkinlikler yasaklanmıştı.  

Ayrıca virüsün çıkış noktası olarak bilinen Hubey eyaletinin Vuhan şehrinde vakasız geçen 35 günlük sürecin ardından yeni vakaların görülmesiyle birlikte 11 milyon nüfuslu kentte tüm halkın testten geçirilmesi kararlaştırılmıştı.
 


Kore Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’ne göre Güney Kore’de de cumartesi günü 13 yeni vaka tespit edildi ve bu gelişme üzerine barlar ve gece kulüpleri yeniden kapatıldı.

Vaka sayısının 100 bine yaklaştığı ve 3 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği Hindistan ise ulusal çaplı tecrit uygulamasını ay sonuna kadar uzattı.

Diğer taraftan Rusya başta olmak üzere bazı ülkelerde de ciddi boyutlarda vaka artışı gözlenmeye başladı.

290 binden fazla vaka ve 2 bin 722 ölümün kayda geçtiği Rusya salgının en çok etkilediği ülkeler listesinde ABD’den sonra ikinci sıraya yerleşti.

Güney Amerika ülkesi Brezilya’daysa sadece 24 saatte 14 binden fazla vaka kaydedildi ve bu sayılarla birlikte toplam enfekte sayısı 241 bini aştı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU