Uzaya kadın ayağı değecek: NASA yalnızca kadın astronotların katılacağı uzay yürüyüşüne hazırlanıyor 

Misyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli Expedition 59 ekibi gerçekleştirecek

NASA yalnızca kadın astronotların katılacağı uzay yürüyüşüne hazırlanıyor / (Soldan sağa kadın astronotlar - Nicole Aunapu Mann, Anne McClain, Jessica Meir, Christina Koch) 

Fotoğraf: NASA

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 29 Mart’ta yalnızca kadın astronotların katılacağı bir uzay yürüyüşü yapılacağını açıkladı.

Tarihe geçecek yürüyüşe, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) Expedition 59 ekibinden NASA astronotları Anne McClain ve Christina Koch katılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Florida Today gazetesinin haberine göre, Kanada Uzay Ajansı’ndan görev kontrol uzmanı Kristen Facciol da yürüyüş sırasında ekibe NASA’nın Houston’da yer alan Johnson Uzay Merkezi’ndeki kumanda masasından destek verecek.

NASA’nın planladığı uzay yürüyüşü, Facciol’un yazdığı bir tweet ile duyuldu. Haberi verirken heyecanını gizleyemeyen Facciol, Twitter sayfasındaki paylaşımında şu ifadeleri kullandı: 

“Astronotlar Anne McClain ile Christina Koch’un katılacağı, yalnızca kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşü için kumanda panelinin başında olacağımı öğrenmiş bulunuyorum. İçim içime sığmıyor!”

The Independent’a yaptığı açıklamada haberi doğrulayan NASA sözcüsü, sadece kadınların yer alacağı misyonun, UUİ’nin mürettebat sayısını altıya çıkarır çıkarmaz yapmayı planladığı 3 operasyondan biri olduğunu belirtti.

Bir ilkin yaşanacağı yürüyüşü “harika bir gelişme" olarak tanımlayan sözcü, misyon sırasında astronotların UUİ’deki bataryaları değiştireceğini kaydetti.

Görevin 29 Mart’ta yerine getirilmesi için kozmonot Alexey Ovchinin ile NASA astronotları Nick Hague ve Christina Koch’un 14 Mart’ta Rus Soyuz aracıyla uzay istasyonuna ulaştırılması planlanıyor.

Sovyet kozmonot Svetlana Savitskaya, 25 Temmuz 1984’te uzaya ayak basan ilk kadın olarak tarihe geçmişti.

Axios haber sitesine göre, uzaya giden ilk Amerikalı kadın astronot 1983’te Challenger aracıyla görevlendirilen Sally Ride olmuştu. Ender yapılan uzay yürüyüşleri, daha çok UUİ’deki mekanik tamirlerin yerine getirilmesi için gerçekleştiriliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU