Hubble Uzay Teleskobu, aynı anda iki süpernovanın yaşandığı galaksinin fotoğrafını çekti

NGC 5861 isimli galaksi “ara sarmal gökada” olarak sınıflandırılıyor

Bilim insanları 2011'e kadar tek galakside en fazla 3 süpernova tespit edebilmişti. Ancak bu tarihte Arp 220 isimli galakside tam 7 süpernova tespit ederek rekor kırdı (NASA)

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 85 milyon ışık yılı uzakta bulunan ve aynı anda iki süpernovanın yaşandığı galaksinin büyüleyici bir fotoğrafını çekti. Fotoğrafta, Libra takımyıldızında yer alan gökadanın sarmal kolları ve parlak merkezi görülüyor.

NGC 5861 isimli galaksi, bir ara sarmal gökada. Gökbilimciler çoğu galaksiyi yapısına göre sınıflandırıyor. Örneğin, Samanyolu “çubuklu sarmal galaksi” olarak kategorize ediliyor. Çünkü merkezi, çubuk şekline sahip. Ara sarmal galaksiler de Hubble düzenine göre çubuklu sarmal ve çubuksuz sarmal galaksiler arasında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre bilim insanları, galakside gözlemledikleri iki süpernovaya SN 1971D ve SN 2017erp isimlerini verdi.

Gece gökyüzünde diğer yıldızlardan daha ışıltılı görünen, güçlü ve parlak patlamalara süpernova adı veriliyor. Şimdiye kadar bilinen en parlak süpernova, Samanyolu’nda kaydedildi. Bu patlamanın parlaklığı, M.S. 1006 yılının 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde Venüs’ün 16 katına ulaşmıştı.

Independent Türkçe, NASA

DAHA FAZLA HABER OKU