Gelecek Partisi ve Mazlumder’den kayyum atamalarına tepki: Terörle mücadele demokratik yollarla, halkın kararına saygı duymakla, milletin gönlüne girmekle olur

Iğdır ve Siirt'te HDP’li belediyelere yönelik yapılan kayyım işlemine tepkiler geliyor

Fotoğraf: AA

Iğdır, Siirt ve Kurtalan Belediyelerine kayyum atanması sonrası gelen tepkiler arasında Gelecek Partisi ve Mazlumder’den tepkiler var.

Belediyelere kayyum atanmasını eleştiren Gelecek Partisi, kayyum gerekçesi olarak belediyelerin teröre destek verdiği iddialarını hatırlatarak, “Bu gerekçenin bir hukuk devletinde hukuki yollarla temellendirilmesi gerekir. Terörle irtibatın yargı kararı ile ortaya konmaması, görevden almaların bir yargı kararına dayandırılmaması iktidarın bu uygulamalardaki hukuksuzluğunu ve keyfiyetini ortaya koymaktadır” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “Demokratik bir ülkede yeni belediye başkanının, belediye meclis üyelerinin seçimi ile belirlenmesi esastır. Bunun aksi uygulamaların halk iradesini yok sayan anti-demokratik uygulamalar olduğu açıktır” denildi.
 

 

“Uygulama, terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir”

Gelecek Partisi açıklamasında şunlar kaydedildi:

Toplumsal barışa hizmet etmeyen bir uygulama terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir. Terörle mücadele de demokratik yollarla, halkın kararına saygı duymakla, milletin gönlüne girmekle olur.

Mazlumder ise, mahkeme kararı olmadan yapılan görevden almaların sistematik bir hal aldığını savunarak, “Bu durumun; görevine son verilen belediye başkanları için masumiyet karinesinin ihlal edilmesi, seçmenleri açısından ise halk iradesinin yok sayılması anlamına geldiğini hatırlatıyor” ifadelerini kullandı.

Mazlumder açıklamasında, “Görevden almayı gerektiren bir durum varsa da bunun, belediyeler kanununda öngörüldüğü üzere aynı partiden bir meclis üyesinin vekil olarak görevlendirilmesi şeklinde yapılmasını talep ediyoruz” denildi. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU