Buldan’dan kayyum tepkisi: Ses çıkarmazsak sıra İstanbul’a Ankara’ya gelir

HDP’li Buldan, “Hep birlikte Iğdır’a atanan kayyıma ses çıkarmazsak, Siirt'e güçlü bir şekilde itiraz etmezsek; İstanbul’a, Ankara’ya, Antalya’ya, İzmir’e, Mersin’e atanacak olan kayyımlarda hepimizin sorumluluğu olacaktır” dedi

Buldan’dan kayyum tepkisi / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin İstanbul il binasında düzenlediği basın toplantısında Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediyelerine yapılan kayyum atamalarına tepki gösterdi.

Zor günlerden geçildiğini belirten Buldan, “Bu zor günlerde, özellikle salgının devam ettiği bir süreçte, tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bir dönemde AKP ve küçük ortağı MHP’nin HDP ve Kürtlerle yeniden bir mücadele anlayışını ortaya koyduğunu, Kürtleri ve HDP’yi hedefe aldığını bir kez daha gördük” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kürt, Alevi ve kadın düşmanı bir iktidar”

AK Parti iktidarının fırsatçılık Kürt , Alevi ve kadın düşmanlığı ile suçlayan Buldan, “Dün bir kez daha gördük ve tanıklık ettik ki bu fırsatçı anlayışıyla birlikte Kürt halkının, demokrasi güçlerinin ve Türkiye'de muhalefet eden milyonlarca insanın kazanmış olduğu, seçmiş olduğu yerler, mekanlar, özellikle AKP’nin fırsatçı anlayışını ortaya koyduğu bir dönemde bir kez daha gasp edildi. Bir kez daha halkın iradesi yok sayıldı” diye konuştu.

İktidar tarafından gasp edilen belediyelere kayyum atandığını belirten Buldan, belediye eş başkanların hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıklarını aktardı.

“Her darbe katliamla yapılmıyor”

Son kayyumlarla beraber toplam 45 belediyenin AK Parti iktidarı tarafından gasp edildiğini kaydeden Buldan, devamında şunları söyledi:

Darbeler tankla, topla, zorla, özellikle askeri ve polis gücüyle yapılan şeyler değildir sadece. Darbeler aynı zamanda bir halkın seçmiş olduğu temsilciyi görevden alıp yerine atama bir insanı getirerek o mekanların sahibi yapmakta bir darbedir. Her darbe silahla yapılmıyor. Her darbe katliamla yapılmıyor. Darbe böylesi günlerde özellikle bazen Kürt halkının seçtiklerine, bazen Alevi toplumunun cemevlerine, bazen mezarlıkta yatan ölülerin mezar taşlarına da yapılıyor. Bu dönem bunu çok gördük. Belediyelerimiz gasp edildi. Alevi toplumunun cemevlerine saldırılar gerçekleşti. Kürt halkının çocuklarının yattığı mezarların mezar taşları kırıldı.

HDP’nin bugün Türkiye’de 6 milyon insanın oyunu almış bir parti olduğunun altını çizen Buldan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üçüncü büyük partisini kimsenin yok sayamayacağını söyledi. 

“Siirt hangi ülkenin toprakları içerisindedir?”

Kayyum ataması sonrası Siirt’te karşılaştıkları manzaranın ise korkunç olduğunu söyleyen Buldan, “Kayyum atamasından sonra Siirt Belediye binasına Türk bayrağı asılmış, İstiklal Marşı okunmuştur. Siirt hangi ülkenin toprakları içerisindedir? Siirt Türkiye topraklarının içerisinde olan bir kenttir. Orada Kürtler yaşıyor olabilir ama orası Türkiye coğrafyasıdır, Türkiye’nin içinde olan bir kenttir. Başka bir ülke toprağına gidip orayı işgal etmediniz ki Türk bayrağı asıp İstiklal Marşı okuyorsunuz. Neyin mesajını kime vermeye çalışıyorsunuz? Bunu özellikle iktidar sormak isterim” ifadelerini kullandı.

Kayyum atamaları karşısında demokrasi güçlerine de çağrıda bulunan Buldan, “Bu konuda “Iğdır Belediyesi’ne kayyım atayan zihniyet, Siirt’e kayyım atayan zihniyet, İstanbul’a da İzmir’e de Ankara’ya da kayyım atamayı mutlaka aklından geçirecektir. Biz bugün eğer hep birlikte Iğdır’a atanan kayyıma ses çıkarmazsak, Siirt'e güçlü bir şekilde itiraz etmezsek; İstanbul’a, Ankara’ya, Antalya’ya, İzmir’e, Mersin’e atanacak olan kayyımlarda hepimizin sorumluluğu olacaktır. Bunu unutmayalım lütfen” diye seslendi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU