Çin salgının başında koronavirüs örneklerini ortadan kaldırdığını itiraf etti

Çinli sağlık yetkilisi, hükümetin 3 Ocak’ta bazı laboratuvarlardaki koronavirüs örneklerinin imha edilmesini emrettiğini açıkladı

 Vuhan'daki bir sağlık çalışanı, karantina bölgesinde koronavirüs testi için bir kişiden alınan numuneleri gösteriyor, 4 Şubat (AFP)

Çin, salgının ilk aşamalarında yeni koronavirüsün bazı örneklerini imha ettiğini kabul etti. Ancak ABD’nin bu imhanın bir “örtbasın parçası olarak yürütüldüğü” iddiasına itiraz etti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun bilim ve eğitim bölümü yöneticisi Liu Dengfeng, Cuma günü Pekin’de düzenlediği basın toplantısında Çin hükümetinin 3 Ocak’ta bazı laboratuvarlardaki koronavirüs örneklerinin imha edilmesi yönünde bir emir verdiğini söyledi. Ancak Liu’ya göre bu emir, “laboratuvarlara yönelik güvenlik riskini engellemek ve tanımlanamayan patojenlerin neden olabileceği felaketleri önlemek için” verildi.

Emrin yeni koronavirüsün “yüksek derecede patojenik” olarak sınıflandırılması üzerine verildiğini söyleyen Liu, söz konusu kararın “patojenin toplanması, taşınması, deneysel kullanımı ve imhası konusunda açık gereklilikleri zorunlu kıldığını” ifade etti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya söz konusu karar, salgının boyutunu örtbas etme girişimi. Pompeo, Çin’i koronavirüsle ilgili araştırmaları sansürlemek ve uluslararası mücadeleyi etkilemeye çalışmakla suçluyor.

Pazartesi günü ABD Focus radyosuna konuşan Pompeo, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:

Çin Komünist Partisi, bu virüsle ilgili olarak nereden ve nasıl başladığı, insandan insana nasıl bulaştığına dair bilgileri örtbas etmeye çalıştı ve bunun için de Dünya Sağlık Örgütü'nü kullandı.

Pekin'in yaklaşımını savunan Liu ise, Çin halk sağlığı yasaları uyarınca, bu tür numuneleri işlemek için gereklilikleri karşılamayan kurumların, bunları nitelikli bir depoya transfer etmesi ya da imha etmesi gerektiğini açıkladı.

Liu ayrıca, “ABD yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar tamamen bağlam dışı ve kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltıyor” dedi. 

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı, koronavirüs pandemisinin kökenlerine dair değerlendirmesini 27 Mart'ta güncellemiş ve virüsün Vuhan'daki Viroloji Enstitüsü'nden bir laboratuvar kazası sonucunda yayılmış olabileceğini yazmıştı. Ancak, bu yeni hipotezi destekleyen herhangi bir kanıt bulunamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Newsweek’in iki üst düzey ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre istihbarat yetkilileri, Pekin’in salgının boyutlarını gizlemek için DSÖ’ye baskı yaptığına inanıyor.

İlk kez Vuhan’da tespit edilen koronavirüs, Washington ve Pekin arasında büyük bir “jeopolitik kavga” meselesine dönüştü. Salgından en çok etkilenen ülke olan ABD’de Trump yönetimi, Çin’i salgının ilk döneminde bilgi saklamakla ve süreci iyi yönetememekle suçluyor.

Çin yönetimi ise, ABD’ye “kendi ülkesindeki salgınla mücadeleye odaklanması gerektiğini” söylüyor. Ayrıca, bazı Çinli yetkililer de koronavirüsün ülkelerine ABD ordusu tarafından getirildiğini öne sürüyor. Daha sonra bazı İranlı yetkililer tarafından da tekrarlansa da bu iddiaya ilişkin de kanıt bulunmuyor. 

Independent Türkçe, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU