Koronavirüs araştırması: Hastalığın hızlı teşhisi için test kiti yerine köpekler kullanılabilir

Birleşik Krallık’ta köpekler, Kovid-19'u koklayarak teşhis etmeleri için özel eğitimden geçirilecek

Fotoğraf: Pixabay

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tespiti için köpeklerin kullanılıp kullanılmayacağını araştırılacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, köpekler koku alma duyuları sayesinde semptomlar ortaya çıkmadan önce insanlarda hastalığı tespit edebilirlerse, özel eğitimden geçirildikten sonra salgın mücadelede kullanılacaklar.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, Durham Üniversitesi ve Tıbbi Teşhis Köpekleri adlı araştırma merkezinin iş birliği yapacağı çalışmaya, devlet de 500 bin sterlinlik fon sağlayacak.

Koku numuneleriyle özel eğitim verilecek

Çalışmada, kanser, sıtma ve parkinson gibi hastalıkları teşhis edebilen köpeklerin, semptom göstermeseler bile koku örneklerinden insanlarda koronavirüsü tespit edip edemeyeceği araştırılacak.

Çalışmanın ilk aşamasında, koronavirüs taşıyan ve taşımayan kişilerden koku numuneleri toplanacak. 

Daha sonra 6 köpek, numunelerden virüsü tespit edebilmeleri için kapsamlı bir eğitime tabi tutulacak. Başarılı olunması durumunda köpekler, salgınla mücadelede kullanılacak. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sağlık Bakanı Yardımcısı James Bethell ise, çalışmanın virüsü tespit etmede hızlı sonuç almak açısından önemli olduğunu belirterek, "Kesinlik oranı önemli. Bu yüzden de bu deneme, bize 'Kovid köpekleri'nin virüsü güvenilir bir şekilde tespit edip edemeyeceğini ve yayılmasını durdurmada etkili olup olamayacağını söyleyecek" dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU