Koronavirüs Rusya’yı sarsıyor: 180’den fazla sağlık çalışanı yaşamını yitirdi, 400 hastanede salgın var

Günlük vaka artışının binlerle ölçüldüğü Rusya’da hastaneler koruyucu ekipman sıkıntısı yaşanıyor

Başkent Moskova'daki hastaneler, salgınla mücadelede ağır bir sorumluluk üstleniyor (AFP)

Son günlerde yüksekten düşen doktorlar ve sağlık personeline vaat edilip ödenmeyen primlerle gündeme gelen Rusya’da koronavirüse (Kovid-19) karşı ön cephede mücadele veren çalışanların ölümünde de artış gözleniyor.

Yakın zamanda vaka sayısının hızla arttığı ülkede koruyucu ekipman eksikliği sürerken, sağlık personeli içinde şimdiye dek binlerce kişinin enfekte olduğu, 180’den fazla kişinin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Times’ın haberine göre, Rusya'nın billboardları ve TV’deki haberleri kahraman olarak nitelediği sağlık personelinin hikayelerine ayırdığı sırada hastanelerde mücadele veren çalışanlarla ilgili enfekte ve can kaybı haberleri de artmaya başladı.

Rusya’nın salgına dair yayımladığı verilerde hızlı bir artış gözlenirken birçok kişinin salgının en kötüsünün henüz gelmediği endişesini taşıdığı da kaydedildi.

Başkent Moskova’nın önde gelen hastanelerinden birinde personelin yüzde 75’inin hasta olduğu, valilik açıklamasına göre St. Petersburg’da da bin 465 sağlık çalışanının virüse yakalandığı ifade edildi.

Ayrıca Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkede 400 hastanenin koronavirüs salgınından etkilendiğini söyledi.

Öte yandan dünyanın diğer birçok bölgesinde olduğu gibi Rusya’da da doktorlar ve hemşirelerin koruyucu kıyafet ve ekipman kıtlığı yaşadığı belirtildi.

New York Times’ın ele geçirdiği hükümet içi bir belgeye göre Rusya’nın salgına hazırlıksız yakalandığı; mart ayının sonlarında bölgesel Rus yetkililerinin koruyucu ekipman konusundaki yetersizlik ve virüsle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili kafa karışıklığına dair tehlike çanlarını çaldığı kaydedildi.
 


Worldometer’in paylaştığı verilere göre son günlerdeki hızlı artışla birlikte salgın nedeniyle Rusya’da 262 bin 843 kişi enfekte olurken, can kaybıysa 2 bin 418’e çıktı.

Rusya’da birkaç gün arayla üç doktorun yüksekten düştüğü haberi salgının yönetilme sürecine dair soruları gündeme getirirken, son olarak Devlet Başkanı Vladimir Putin’in koronavirüs tedavisine katılan doktorlara aylık 80 bin ruble'ye (yaklaşık 7,5 bin TL) kadar prim ödeneceğine dair nisan ayında verdiği sözün yerine getirilmediği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU