Güvenlik ihlali sonrası koronavirüs araştırmasında kullanılan süper bilgisayarın fişi çekildi

Sağlık kuruluşları ve araştırmacılar, siber suçluların ve ulus devletlerin siber saldırılar başlatabilecekleri konusunda uyarıldı

Archer süper bilgisayarı 52,5 milyon dolara (yaklaşık 360 milyon TL) mal olmuştu (Edinburgh Üniversitesi)

Birleşik Krallık'ın en güçlü süper bilgisayarlarından biri "güvenlik ihalinden" sonra devre dışı bırakıldı.

Archer bilgisayar ağı, yöneticilerinin siber saldırı olduğu sanılan olayı anlamaya çalıştığı için günlerdir çalışmıyor.

Bilgisayar, yeni koronavirüse dair çalışmalara ve mevcut krize yönelik olası yanıtları incelemeye yardımcı olmak için kullanılıyordu. Bu da saldırının ardında salgın üzerindeki araştırmalara erişmek isteyen biri olabileceğine ve saldırının devam eden çalışmaları sekteye uğratabileceğine dair düşüncelere neden oldu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Koronavirüs krizinin ortasında sağlık kuruluşları ve araştırmacılar, siber suçlular ve düşman devletlerden gelecek bir siber saldırı riski altında olabilecekleri konusunda uyarılıyordu.

Gölge Kabine'nin Dijital, Bilim ve Teknoloji Bakanı Chi Onwurah "Araştırma sektörümüz pandemiyle mücadelede hayati rol oynuyor ve araştırmacıların Birleşik Krallık HPC (Yüksek Performanslı Bilgisayar) Sistemi'nin model ve tahminleri üzerinde hesaplamalar yapma kabiliyeti hepimizin tecrit önlemlerini güvenle atlatması için büyük önem taşıyor. Bu güvenlik ihlalinin nedenleri ve koronavirüs ile potansiyel tedaviler üzerinde devam eden araştırmalar üzerinde ne gibi etkileri olabileceğinin acilen açıklığa kavuşturulması gerekiyor" dedi.

Birleşik Krallık'ın en güçlü süper bilgisayarlarından biri olan Archer, Edinburgh Üniversitesi'nde bulunuyor ve dünyadaki en iyi 500 süper bilgisayar arasında yer alıyor.

Archer'ın bu yılın başlarında değiştirilmesi planlanıyordu fakat bu hamle, bilgisayar pandemiyle ilgili önemli araştırmalarda kullanıldığı için ertelendi.

Yapılan açıklamada, süper bilgisayarı tamir eden ekip, Archer'ın Birleşik Krallık'taki ve başka yerlerdeki diğer süper bilgisayarlarla eş zamanlı olarak saldırıya uğramış olabileceğini söyledi.

Ekip, Archer'ın durum sayfasına yazdıkları bir güncellemede "Birleşik Krallık'ta ve Avrupa'nın farklı yerlerinde birkaç bilgisayarın daha gizliliğinin ihlal edilmesinin ardından artık bunun akademik topluluk genelinde mühim bir sorun olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncellemede, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin de saldırıyı ve nasıl düzeltilebileceğini anlamaya destek olduğu belirtildi. Bilgisayarın hizmetinin gelecek hafta tekrar sağlanması bekleniyor fakat soruşturmayla ilgili başka sorunlar olursa bu daha da gecikebilir.

Archer, simülasyon ve hesaplamaları işletmek için bilgisayarı kullanarak zaman kazanabilecek araştırmacılar tarafından kullanılıyor. Kaynakların süregelen pandemi nedeniyle kısıtlanmış olması nedeniyle  bu seferki gibi uzun süren herhangi bir beklenmedik kesinti, araştırmacılar için dolaylı etkileri olacak sorunlara ve bilimsel çalışmalarda gecikmelere neden olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU