Ali Koç: Şu anda yerli ve yabancı 3 hocayla görüşüyoruz

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, sarı-lacivertli kulübün divan kurulu toplantısında, hakem hatalarını eleştirerek, "En azılı Fenerbahçe karşıtı spor yorumcuları bile "Fenerbahçe doğranıyor" yorumlarını yaptı, iş o raddeye kadar geldi" dedi

Ali Koç / Fotoğraf: AA

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "online" olarak gerçekleştirilen Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. 

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı'nın geçen sezon çok iyi bir hava yakaladığını söyleyen Koç, "Müthiş başlayan sezon, eşi benzeri olmayan talihsiz sakatlıklarla sezonu beklemediğimiz bir yerde tamamladık. Muhteşem sezon, çok çok kötü bitti. Hocamızın istek ve beklentileri doğrultusunda transferler yaptık. Bir şekilde çok kötü başlayan sezon haftalar içinde kıpırdanmalar başladı. Tam işler rayına oturuyor derken ne yazık ki iptaller geldi" ifadelerini kullandı.

"Çok abartmış olmayayım" diyen Koç, "Sezon devam etseydi, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir geri dönüş olabilirdi" dedi.

Fenerbahçe Beko Başantrenörü Zeljko Obradovic'i sarı-lacivertli kulübün yaşayan efsanesi olarak nitelendiren Koç, "Kalmak istediği müddetçe burası onun evidir. Bu düşüncelerde hiçbir değişiklik olmamıştır. Türkiye Ligi iptal edildi. 24 Mayıs'ta Euroleague'le ilgili kararlar alınacak. Önümüzdeki günlerde tekrar oturup bıraktığımız yerde istişare edeceğiz. Kalmak isterse dediğim gibi burası onun evidir" şeklinde konuştu.

"7 haftadaki düşüş hayatın olağan akışına aykırıydı"

Fenerbahçe Futbol A Takımı'nın sezona iyi bir başlangıç yaptığını kaydeden Koç, şunları söyledi:

İyi oynarken, rakipleri domine ederken, liderlik potasındayken, bahis siteleri tarafından şampiyonluğun en kuvvetli adayı olarak gösterilirken de takım oyuncuları, yönetim, teknik direktör aynıydı. Çok iyi bir kamp dönemi geçirdik. 7 haftadaki korkunç düşüş hayatın olağan akışına aykırıydı. 

Sarı-lacivertli takımın şampiyonluğa oynadığını ve şampiyonluğun en büyük adayı olduğunu ileri süren Fenerbahçe Başkanı, "Devre arasındaki transferler büyük bir fırsatken bu imkanı kullanmamız engellendi" ifadelerini kullandı.

Arka arkaya gelen puan kayıplarının takımda öz güven kaybına neden olduğunu belirten Koç, "Bir diğer sorunu önümüzdeki sezon kesinlikle gidermeliyiz. Takım içindeki rekabetin üst düzeyde olmasıdır. 11'de oynayan her futbolcunun performansı düştüğü takdirde yerini kaybedeceğine inanmasıdır. Biz bu ortamı yakalayamadık. Takım içi rekabeti sağlayamadık" yorumunu yaptı.

"Aleyhimize yapılan fahiş hakem hataları lig sıralamasını etkiledi"

Süper Lig'in geride kalan bölümünde Fenerbahçe'ye karşı hakem hataları yapıldığını aktaran Koç, şu değerlendirmeyi yaptı:

Aleyhimize yapılan fahiş hakem hataları lig sıralamasını normal sezonun üzerinde etkiledi. En azılı Fenerbahçe karşıtı medya mensupları 'Fenerbahçe doğranıyor' yorumları yapacak boyuta geldi.

"Şu anda yerli ve yabancı 3 hocayla görüşüyoruz"

Fenerbahçe'de Ersun Yanal'ın ayrılmasının ardından boş kalan teknik direktörlük koltuğu için ligler ertelenmeden önce çalışmalar yürüttüklerini ve 3-4 teknik adamla görüştüklerini açıklayan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birisi ile neredeyse anlaşmışken Euro 2020'nin bir sezon ertelenmesiyle ne yazık ki çalışmalarımızı erteledik. Şu anda 3 ayrı hocayla görüşüyoruz yerli ve yabancı. Değişik kriterlere bakıyoruz. Genç, aç, çok çalışan, disiplinli, Türkiye'yi iyi bilen veya bu coğrafyada çalışması sorun olmayacak 4-50 yaş arası, ekonomik imkanlarımıza uyabilecek, cesur olacak ki gençleri daha iyi adapte edebilecek ve gerekli rekabeti oluşturacak bir hoca arıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bildiğiniz ve bilmediğiniz bir isim olabilir. Bu sezonu kurtarmak için gelecek sezonu kaybetmek istemiyoruz. Transfer çalışmalarımız FFP'den dolayı manevralarımız var. Bonservissiz ve kiralık oyuncular ön plana çıkıyor.

"Artık eski maaşlar Türk futbolunda yok"

Kovid-19 salgını nedeniyle zor durumda olan kulüplerin ekonomilerinin daha da kötü olacağının sinyalleini veren Fenerbahçe Başkanı, "Artık eski maaşlar Türk futbolunda yok. Biz 92 milyon eurodan 71 milyona indik. Daha da inmemiz lazım. 50'lere inmeliyiz. Tüm oyuncularımız 3 milyondan aşağı maaş alıyorlar" şeklinde görüş belirtti.

Bankalar Birliği ve TFF arasında imzalanan Borç Yapılandırma Anlaşmasına da değinen Koç, şunları söyledi: 

Fenerbahçe Spor Kulübü başından beri bu yapılandırmanın yeterli olmadığını, geçersiz olacağını söyledi. Diğer büyük kulüpler 10 yıllık yapılandırma olmadan bu işin olmayacağını ifade ediyorlar. Faizler de ciddi anlamda düştü. Devletimizin yardım eline sıkı sıkı sarılıp eskisi gibi harcamalar yapmadan gerçekçi bir yapılandırma yapmamız lazım.
 

"Ahmet Nur Çebi ile görüştüm, o da herhalde Burak gibi virüs var ama..."

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ın Kovid-19 teşhisi konulan başkanı Ahmet Nur Çebi ile görüştüğünü kaydeden Koç, "O da herhalde Burak gibi virüs var ama sağlığı yerinde. Biz dün Mustafa Cengiz'e moral vermeye gittik, morali o bize verdi. Sevindirdi bizi" diyerek ezeli rakipleriyle yaptığı görüşmeleri aktardı.

Maçların oynanması halinde Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası'nın aynı takvime göre oynanması gerektiğini savunan Koç, "Hızlandırılmış takvim demek yayıncı kuruluşun ödemeleri yapmıyorum ya da bir kısmını yapıyorum demesi için mazeret" dedi.

"Futbolun tüm paydaşları aynı ortamda şeffaf şekilde konuşamıyoruz"

Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen futbol liglerinin geleceğinin belirlenmesi gerektiğini aktaran Koç, "Ligler oynanmayacaksa nasıl tescil edileceği açık ve şeffaf ortamlarda değerlendirilip karar verilmesi gerek. Futbolun tüm paydaşları yeterince aynı ortamda şeffaf bir şekilde konuşamıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ligler başlayacaksa askeri kamp gibi olmalı" diyen Fenerbahçe Başkanı, "Başlamadan 2-3 hafta önce futbolcular bir yerde kampa alınmalı.Şahsen 2. ve 3. Lig'in ve Bölgesel Amatör Lig'in oynatılmaması gerekiyor. Bu liglerin iptal edilmesi gerekiyor" önerisini sundu

Fenerbahçe'nin transfer çalışmaları hakkında da konuşan Koç, Finansal Fair Play Talimatı (FFP) nedeniyle manevra alanlarının dar olduğunu bildirerek, şunları dile geitrdi: 

FFP, sattığın kadar alabilirsin diyor. Dolayısıyla bonservissiz veya kiralık oyuncular ön plana bizim için çıkıyor. Ayrıca yerli piyasaya odaklanıyoruz. Yabancı oyuncuları bu sene bir nebze erteliyoruz çünkü bu sene virüs dolayısıyla FIFA'nın da uygulayacağı transfer dönemi farklı olacak. Sanırım ağustosta başlayıp ekim ayı sonuna kadar sürecek. Bazı liglerin iptal edilmesi, virüsün getirdiği ekonomik sıkıntılarla birlikte yabancı piyasada çok büyük imkanlar oluşacağını biliyoruz. O yüzden şu an yerlilere odaklanmış vaziyetteyiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU