Fransa'da maske zorunluluğu burka ve peçe yasağı tartışmalarını alevlendirdi

Fransa'da geçen hafta kamusal alanda maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi sonrası, ülkedeki peçe ve burka yasağına karşı çıkan insan hakları savunucuları ve siyasetçiler hükümete tepki gösterdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 5 Mayıs'ta bir ilkokulda yaptığı konuşmada ucunda Fransız bayrağı olan bir maske takmıştı (AP)

Fransa'da koronavirüs pandemisi sebebiyle kamusal alanlarda maske takmanın zorunlu tutulması ülkedeki burka ve peçe yasağı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Maske zorunluluğunun, peçe ve burka yasağıyla çeliştiğini savunan insan hakları savunucuları hükümete tepki gösterdi.

İnsan Haklı İzleme Örgütü Genel Direktörü avukat Kenneth Roth, Twitter'dan yaptığı açıklamada "İslamofobi daha açık olabilir miydi? Fransız hükümeti maskeyi zorunlu tutuyor ama hala burkayı yasaklıyor" dedi.
 


Roth "Hükümetler ve diğerleri kadınların burka giymesinde ısrar etmekte yanlış yapıyor. Ama onlar kadınların burka giymesini engellemekle de yanlış yapmakta. Genel prensip kadın ya da erkek herkesin özgürce giyinebilmesidir. Özellikle de dini önemi olduğunu düşünüyorlarsa" ifadelerini kullandı.

ABD'li insan hakları savunucusu ve siyasetçi Qasim Rashid ise attığı tweette "Küresel pandemide bile Fransa bağnaz yasasının yanlışlığını kabul etmiyor" ifadelerini kullandı.
 


Washington Post'un aktardığına göre, Aix en Provence Siyaset Bilimi Enstitüsü'nden Fatima Khemilat ise "Eğer Müslümansanız ve yüzünüzü dini gerekçeler nedeniyle kapatmak istiyorsanız ceza ödüyorsunuz ya da 'iyi vatandaşlık' dersi alıyorsunuz. Ancak salgın sırasında Müslüman olmayan bir vatandaşsanız, ulusu kormak için yüzünüze maske takarak 'iyi vatandaş' oluyorsunuz. Burada aynı davranışın, bağlamına ve bunu kimin yaptığına göre, asimetrik şekilde yorumlanmasını görüyoruz. En iyi ihtimalle keyfi, en kötü ihtimalle de ayrımcı" dedi.

Fransa'da 2010'da yürürlüğe giren yasa "toplumsal cinsiyet eşitliğini korumak ve toplumsal uyuşmayı geliştirmek" amacıyla kamusal alanda yüz kapatmayı yasaklıyor. Burka ve peçe yasağına uymayanlara para cezası ve "iyi vatandaşlık eğitimi" veriliyor.

İçişleri Bakanlığı maske zorunluluğunun yasakla çelişmediği görüşünde

Yasağın konulduğu dönemde cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy "Yüzü tamamen kapatan peçe, Fransa'da hoş karşılanmıyor. Çünkü bu değerlerimize ve kadının onuru olduğu düşünecemize ters" demişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Fransa İçişleri Bakanlığı ise pandemi sırasında peçe yasağının sürdüğünü belirterek yasağın maske zorunluluğuyla çelişmediğini açıkladı.

Washington Post'un aktardığına göre bakanlık 2010 tarihli yasanın sağlık gerekçeleriyle maske takılmasına izin verdiğini belirterek "Kovid-19 bulaşma riskini önleme amacı taşıyan maske takılması suç oluşturmuyor" dedi.

Yeni koronavirüsün 26 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı Fransa'da 8 haftalık tecrit geçen hafta geçici olarak sonlanmıştı. 

Fabrikalar, zorunlu olmayan ürün satan dükkanlar ve okullar yeniden açılmıştı. Ancak toplu taşıma ve liselerde maske takmak zorunlu tutulmuş ayrıca iş yerlerine maskesiz müşteri kabul etmeme izni verilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kısıtlamaların kaldırılmasından önce yaptığı açıklamada "Virüs hala burada. Onu yenmedik, sadece yavaşladı. Yeni bir döneme giriyoruz. Eğer kolektif olarak sorumluca davranırsak bunu becereğimizden eminim. Bu umut ışığını vermek istiyorum" demişti.

BFMTV'nin anketine göre Fransızların yüzde 94'ü kamusal alanda maske takılmasını destekliyor.

 

Independent Türkçe, SBS, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU