TOFED Başkanı Özcan: Köprü ve otoyollar, otobüs firmalarına ücretsiz olsun

Otobüs seferlerine getirilen tavan ücretlerine ilişkin açıklama yapan TOFED Başkanı Özcan, “Destek bekliyoruz yoksa firmalar batabilirler” dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında getirilen şehirlerarası otobüs yolcu taşımacılığı kısıtlaması kararı sonrası ekonomik sıkıntılar yaşayan otobüs firmaları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın otobüs taşımacılığı için belirlediği tavan ücretlerine tepki gösterdi.

Independent Türkçe’nin ulaştığı Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, bakanlığın bazı hatlar için belirlediği tavan ücret tarifesinin kendilerini tatmin etmediğini ifade etti.

Özcan, “Bazı firmalarımız genel anlamda tarifelerden memnun. Fakat İstanbul’dan çıkan otobüsler özellikle yakın şehirlere de gidiyorlarsa rakamlar ihtiyaçları gidermiyor. Köprü ve otoyol ücretleri hesaba katılmıyor” dedi

“Destek bekliyoruz yoksa firmalar batabilirler”

Bazı hatlarda maliyetlerinin arttığını ve gelirlerinin çok üstüne çıktığını ifade eden Özcan, “Bakanlığın genelgesiyle bu tarifler 31 Temmuz’a kadar uygulanacak. En azından o tarihe kadar firmalar için otoyol ve köprüler ücretsiz olmalı” diye konuştu.

Özcan ayrıca, salgın süresince devlet tarafından kendilerine mazot desteği ve KDV indirimi yapılmasını beklediklerini vurgulayarak, aksi takdirde firmaların batmaya başlayabileceğini kaydetti.

“Böyle giderse 2020’yi zararla kapatırız”

Salgın tedbirleri kapsamında Mart ayında getirilen şehirlerarası otobüs yolcu taşımacılığı kısıtlaması sonrası ekonomik olarak ayakta durmaya çalıştıklarının altını çizen Özcan, “Salgından önce İstanbul Otogarı’ndan günde 1500 otobüs çıkış yapardı ama şuan 50-60 civarında” dedi.

Tedbirlerden dolayı otobüs sayılarının azalmasına bağlı olarak gelirlerinin düştüğünü, tavan fiyat uygulamasının da buna çare olmadığını savunan Özcan, “İstanbul ile Elazığ arası yaklaşık 1250 kilometre. Bu otobüsün gidiş gelişinin firmaya yaklaşık maliyeti ise 7 bin 500 lira. Görüldüğü gibi gelir gider birbirini karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

Salgının ve tedbirlerin ne kadar süreceği bilinmediği için önlerini göremediklerini vurgulayan Özcan, “Ne olacağı belli değil. Otobüslerimiz yatıyor. Ofislerimiz yatıyor. Böyle giderse 2020’yi büyük zararla kapatırız” dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU