Angela Merkel: Rus bilgisayar korsanlarının beni hedef aldığına dair güçlü kanıtlar var

Der Spiegel dergisinin geçen hafta yaptığı haberde, görünüşe bakılırsa Rus askeri istihbarat servisi GRU’nun elinde Merkel'in seçim bürosuna ait 2015 tarihli çok sayıda e-posta bulunduğu belirtilmişti

Merkel, Rus hackerların hedefi haline geldiğine ilişkin konuşmasında Moskova'yla iyi ilişkiler geliştirme çabalarını da hatırlattı (Reuters)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rus hackerlar tarafından hedef alındığına dair "güçlü kanıtlar" olduğunu aktardı.

Der Spiegel dergisi geçen hafta yer verdiği haberinde, görünüşe bakılırsa Rus askeri istihbarat servisi GRU'nun 2015'te Alman parlamentosuna bilgisayar korsanlığı saldırısında bulunarak Merkel'in seçim bürosuna ait çok sayıda e-postayı ele geçirdiğini belirtmişti.

Moskova, Rusya dışındaki bilgisayar korsanlığı faaliyetlerine yönelik daha önceki iddiaları reddetmişti.

Merkel, "Rusya'yla bağları geliştirmeye çalışmayı sürdüreceğini" söylemekle birlikte bilgisayar korsanlığının Almanya'nın çabalarını kolaylaştırmadığını da dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamentonun alt kanadı Bundestag'ta (Alman Federal Meclisi) yaptığı konuşma sırasında bilgisayar korsanlığı haberine ilişkin soruları yanıtlayan Merkel, "Diplomatik çabalarımızı sürdürmeye yönelik her türlü sebebin var olduğunu düşündüğüm için Rusya'yla iyi ilişkiler geliştirmek adına çaba göstereceğim ancak bu durum işleri kolaylaştırmıyor" dedi.

Der Spiegel'in iddia edilen bilgisayar korsanlığı saldırısına ilişkin haberini yayımlamasının ardından Alman hükümeti ilk etapta bir yorumda bulunmamıştı. Dergi, federal kriminal polisin ve federal siber ajansın saldırıyı kısmen yeniden yapılandırdığını ve Merkel'in ofisinden, gelenler kategorisindeki iki e-posta kutusunun hedef alındığının görüldüğünü belirtmişti.

Reuters'ın haberindeyse, Bundestag'ın Mayıs 2015'te sistemlerinin bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradığını tespit ettiği ve bu saldırıların en erken o yılın başından beri devam ettiği sonucuna vardığı ifade edilmişti. Alman yetkililer, saldırılarda hangi verilerin ele geçirildiğini belirleyemedi.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, 5 Mayıs'ta Almanya 2015 korsan saldırılarını yürüttüğünden şüphelenilen bir Rus askeri istihbarat subayı hakkında yakalama emri çıkarmıştı.

29 yaşındaki zanlı Dimitri Badin, aynı zamanda 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri şüphesiyle ABD tarafından aranan 12 Rus yetkili arasında yer alıyor.

FBI'ın yayımladığı arama bildirisine göre, söz konusu grup belge hırsızlığı yapmayı ve "bu belgeleri 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale amacıyla planlı biçimde yayımlamayı" içeren bilgisayar korsanlığı komplosuyla suçlanıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU