Dünyanın en büyük tur operatörü 8 bin kişiyi işten çıkarıyor

Almanya merkezli tur operatörü TUI, yaklaşık 70 bin kişilik iş gücünün yüzde 15’i ile yolları ayıracağını ve yüzde 30’a varan tasarrufa gideceğini duyurdu

Fotoğraf: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Dünyanın en büyük tur operatörü TUI (Touristik Union International AG), virüs salgınıyla iptal olan seyahatlerin yarattığı maliyeti karşılamak için iş gücünün yüzde 15’ine yakınını işten çıkartıyor. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre küresel çapta yaklaşık 8 bin kişinin işine son verilecek ve maliyetler yüzde 30 azaltılacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıl başında yayınladıkları 2020 tahminlerini geri çektiklerini duyuran TUI, mart ayında Alman hükümetinden 1,8 milyar euro kredi aldıklarını da belirtti. 

Çarşamba günü bir rapor yayınlayan şirket Kovid-19 pandemisi için “Tartışmasız turizm sektörünün ve TUI’nin karşılaştığı en büyük kriz” dedi. 

Seyahat endüstrisinin çok hızlı ve kalıcı şekilde dönüşüm geçireceğinin ifade edildiği raporda “Dünya da TUI de daha farklı olacak” denildi. Gelecekte şirketin dijitalleşmeye ağırlık vereceği ve kâr getirmeyen aktivitelerden vazgeçileceği açıklandı. 

İflas başvuruları ve işten çıkarmalar… 

TUI’nın attığı havlu, turizm şirketlerinin maliyet kısma çabalarının son halkası oldu. 

Pazartesi günü dünyanın en eski ikinci havayolu şirketi Avianca, iflas erteleme başvurusunda bulunurken, Birleşik Krallık merkezli havayolları Virgin Atlantic, 3 binden fazla çalışanı ile yolları ayıracak. British Airways ise işten çıkarabileceği kişi sayısını “yaklaşık 12 bin” olarak açıklamıştı. 

Sadece ABD’de turizm sektörü en az 24 milyar dolar kaybederken, Çin turizm gelirleri yüzde 60 düştü. 

1923 yılında kurulmuş olan bir madencilik şirketinin 1990'lı yıllarda turizm şekline dönüşmesi fikrinin bir sonucu olarak ortaya çıkan TUI bugün tüm dünyada bin 600 tur operatörü, beş havayolu şirketi, 400’den fazla otel ve 18 cruise gemisi ile birlikte çalışıyor. 

Yaklaşık 70 bin kişiyi istihdam eden turizm devi 180 bölgede 27 milyon misafiri ağırlıyor. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU