AİHM’den Osman Kavala kararı

AİHM’in kararıyla Kavala için istenen derhal tahliye kararının önünde engel kalmadı

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Osman Kavala için verilen tahliye kararını Büyük Daire’ye taşıma başvurusunu reddetti.

Ret kararıyla AİHM'in geçen yıl Mart ayında verdiği tahliye istemi kesinleşmiş oldu.

Tahliyesi beklenirken yeniden tutuklanmıştı

İki buçuk yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan ve Gezi Parkı davasından şubatta beraat eden Osman Kavala tahliye edilmesi beklenirken, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında "casusluk" suçundan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve tutuklanmıştı.

CHP'li Gökçen: Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, yargılandığı dava kapsamında tutuklu bulunan Osman Kavala'nın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini savundu.

Gökçen, yazılı açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Kavala hakkında verdiği kararın kesinleştiğini belirtti. 

Osman Kavala'nın "siyasi nedenlerle hapse atıldığı", "suç teşkil etmeyen fiillerden dolayı cezalandırıldığı" ve "devletin yetkisini kötüye kullandığı"nın AİHM tarafından tespit edildiğini ileri süren Gökçen, şunları kaydetti:

Mahkeme, Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına hükmetmişti. Mahkeme kararının kesinleşmemesini Kavala’nın cezaevinde olmasının bahanesi olarak gösterenler vardı. Bugün ise hükümetin itirazı reddedildi. Böylece Kavala’nın 924 gündür hukuka aykırı bir şekilde özgürlüğünden ve sevdiklerinden mahrum bırakıldığı tekrar tescillenmiş oldu. Yalnızca Erdoğan’ın inadı yüzünden cezaevinde olan Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU