Geniş kapsamlı araştırma hamile kadınların koronavirüs nedeniyle daha yüksek risk altında olmadığını ortaya koydu

Raporun yazarı, “Siyahi ve etnik azınlık gruplardan daha fazla hamile kadının Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvurması endişe verici ve bunun acilen soruşturulması gerekiyor” dedi

Bilim insanları koronavirüs salgını başladığından beri virüsün hamileleri nasıl etkilediğini araştırıyor (Pixabay)

Önemli bir araştırma, hamile kadınların koronavirüsü daha ağır geçirme riskinin diğer kadınlardan yüksek olmadığını ortaya koydu.

1 Mart ve 14 Nisan arasında Birleşik Krallık (BK) hastanelerine teyitli koronavirüs vakaları olarak kabul edilen 427 hamile kadının deneyimlerini inceleyen rapor; siyahi ve diğer etnik azınlıklardan hamile kadınların virüs yüzünden hastaneye başvurmasının daha olası olduğunu belirledi.

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, artık hamile kadınlar şiddetli Kovid-19 komplikasyonlarına nüfusun genelinden daha fazla maruz kalmıyor. Ancak ciddi şekilde hastalanan hamilelerin çoğu, gebeliğin üçüncü üç aylık dönemindeydi.

Çalışma, 28. haftadan ve doğuma kadar devam eden bu dönemdeki kadınların kendilerini korumak için sosyal mesafeye uyması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kraliyet Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’yle birlikte çalışan araştırmacılar, BK’de hamile kadınların binde 4,9’unun koronavirüs nedeniyle hastaneye gittiğini belirledi. Bunların yaklaşık 10’da biri yoğun bakıma ihtiyaç duyarken, 5 kadın hayatını kaybetmişti.

Raporun baş araştırmacısı Profesör Marian Knight, şunları söyledi:

Çok az sayıda hamile kadın Kovid-19 yüzünden ağır hastalanıyor ve ne yazık ki bazı kadınlar yaşamını yitirdi. Kalbimiz, hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte. Siyahi ve etnik azınlık gruplardan daha fazla hamile kadının Kovid-19 yüzünden hastaneye başvurması endişe verici ve bunun acilen soruşturulması gerekiyor.

Hastaneye başvuran hamile kadınların çoğu 6 aydan uzun süredir hamileydi, bu da gebeliğin ilerleyen aşamalarında sosyal mesafe önlemlerinin sürdürülmesinin önemini vurguluyor. Özenli sosyal mesafe tedbirlerine ilişkin mevcut yönergeleri takip etmek enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olacaktır.

Birleşik Krallık'ın baş sağlık dnaışmanı daha önce, tüm hamile kadınların savunmasız grupta yer aldığını ifade etmişti. NHS de (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi -ed.n.) bebek bekleyen kadınların koronavirüs yüzünden daha büyük risk altında olabileceğini ve ancak çok sınırlı sebeplerle evlerinden ayrılmaları gerektiğini belirtmişti.

Yeni araştırma için Leeds ve Birmingham üniversitelerinin yanı sıra Imperial College ve King's College London'la çalışan araştırmacılar, koronavirüs bulaşan annelerden doğan bebeklerin sağlık durumunun genellikle iyi olduğunu belirledi.

Doğan 20 bebekten birinin koronavirüs testi pozitif çıkarken, bu bebeklerin de sadece yarısının doğduktan hemen sonra pozitif test sonucu verdiği bildirildi. Araştırmacılara göre bu durum, enfeksiyonun anneden bebeğe geçme ihtimalinin düşük olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda daha yaşlı anne adaylarının, aşırı kilolu hamile kadınların ve yüksek tansiyon, diyabet ve altta yatan başka sağlık sorunlarından mustarip hamile annelerin koronavirüs nedeniyle hastaneye yatmasının daha olası olduğu ifade edildi.

Kraliyet Ebe Koleji Başkanı Gill Walton, “Kadınların ve bebeklerinin iyi olduğundan emin olmak için doğum öncesi randevularına devam etmesi kesinlikle hayati önem taşıyor” dedi.

Rapor, The Independent’ın Kovid-19 tehlikesi nedeniyle doğum koçlarının hamile kadınlara doğumhanede eşlik etmesinin yasaklandığını ve bazı kadınların tek başına doğum yapma ihtimaliyle karşı karşıya kaldığını bildirmesinin ardından geldi.

Kadınların sadece aynı evden doğum partnerleri olmasına izin verildiği için doğum koçları (hamile kadınlara doğumda yardım eden uzmanlar) engellemeyle karşılaşıyor. Yardım kuruluşları, doğum koçlarının evde doğuma ve doğum ünitelerine girmesinin engellenmesiyle hamile annelerin gereksiz yere travma geçirebileceği uyarısında bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

DAHA FAZLA HABER OKU