11 milyonluk Vuhan'da yaşayanların tamamına koronavirüs testi yapılması planlanıyor

Çin medyasına göre hükümet Vuhan'da yaşayan herkese koronavirüs teti yapma planını duyurdu

Bilim insanları yarasa kaynaklı olduğunu belirttikleri virüsün Vuhan'da vahşi hayvanların da satıldığı bir pazardan yayıldığını düşünüyor (AFP)

Çin resmi medyasında çıkan haberlere göre, dünyada yeni tip koronavirüsün ilk ortaya çıktığı yer olan Vuhan'da yaşayanların tamamına koronavirüs testi yapılması planlanıyor.

11 milyonluk kentte yaklaşık bir ay sonra ilk kez yeni Kovid-19 vakasına rastlanmıştı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Çinli haber kuruluşlarının yayımladığı resmi bildiride kentteki tüm bölgelerin nükleik asit test işlemlerinin 10 gün içinde nasıl bitebileceğine ilişkin ayrıntılı bilgileri göndermesi istendi.

Bildiride "Her bölge kendi yetki alanları içinde yaşayanların tamamına 10 gün içinde nükleik asit testi yaplması için plan ve düzenleme hazırlamalı" dendi.

Ancak test işlemlerinin başlangıç tarihine ilişkin bilgi verilmedi.

Vuhan 11 hafta süren tecridin ardından 8 Nisan'da kısıtlamaları hafifletmeye başlamıştı.

Ancak kentte tümü aynı bölgede yaşayan 6 kişide vaka kümelenmeleri görüldükten sonra virüsün bölgede yeninden yayılabileceği endişeleri baş göstermişti. 6 yeni vaka, pazar ve pazartesi günü Vuhan'ın Dongxihu bölgesindeki bir sitede görülmüştü.

Bildiride "10 günlük savaş" olarak tanımlanan testlerde yaşlılar ve yoğun nüfuslu topluluklara öncelik gösterilmesi gerektiği de belirtildi.

Diğer yandan Global Times'ın görüşlerine yer verdiği bir dizi üst düzey sağlık görevlisi tüm kent için test yapılmasının maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Vuhan Üniversitesi'nin Zhongnan Hastanesi'nin yoğun bakım birimi yöneticisi Peng Zhiyong bunun yerine sağlık görevlileri, savunmasız kişiler ve herhangi bir vakayla yakın temas kuran kişilere test yapılması gerektiğini söyledi.

Resmi vakalara göre Aralık 2019'dan bu yana Vuhan'da 3 bin 869 kişi yeni koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Çin genelindeyse pazartesi itibarıyla 82 bin 919 Kovid-19 vakası bildirildi, toplamda 4 bin 633 kişi yaşamını yitirdi.

Vuhanlı sağlık yetkilileri ayrıca hastalık belirtisi göstermeyen yüzlerce asemptomatik Kovid-19 vakasını da takip ediyor

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU