Karbondioksit seviyesindeki artış Afrika savanlarını yok ediyor

“Araştırmamız bizi bitkiler için muhtemel bir felakete dair bilgilendiriyor”

Afrika savanlarının bitki çeşitliliği, karbondioksit yoğunluğunun tehdidi altında

Josh Gabbatiss - The Independent

Afrika savanlarındaki bitkilerin üçte biri, atmosferdeki karbondioksitin artması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeni bir araştırmaya göre, sera gazı seviyelerindeki artış, iklimi ısıtmasının yanı sıra gezegenin bitki örtüsünde de köklü değişikliklere sebep olacak. 

İskoçya’daki Heriot-Watt Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Afrika’nın güneydoğusundaki bitkilerin yıllar içindeki gelişimini izlemek için “kimyasal fosiller”i analiz etti. Yeryüzündeki bitkisel yağların bıraktığı bu kimyasal izleri inceleyen bilim insanları, karbondioksit seviyelerindeki değişimin bölgedeki yeşil alanlar üzerinde dramatik etkileri olduğunu tespit etti. Bilim insanları, yapıdaki bu değişimlerin geçen 25 bin yıl boyunca dalgalanan karbondioksit seviyelerine ayna tuttuğunu keşfetti. Öte yandan bu eğilimin gelecek yıllarda da devam etmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitkiler, hayatta kalmaları için gerekli olan besini ürettikleri fotosentez için karbondioksite ihtiyaç duyuyor. Bazı çimenler gibi hızlı büyüyen türler, daha özel bitkilere kıyasla gazdaki dalgalanmalardan daha iyi faydalanabiliyor. 

Araştırma bu durum göz önüne alındığında, kıtanın ovalarındaki 23 bin alt tropikal bitki türünün yaklaşık 8 bininin, mevcut karbondioksit eğiliminin devam etmesi durumunda yok olabileceğini ileri sürüyor. Araştırmacılar ayrıca, gelecek yüzyıl boyunca Afrika savanlarındaki bitki topluluklarındaki kayıp oranının, 15 bin yıldır görülen seviyenin en yükseğinde olacağını tahmin ediyor. 

Araştırmanın lideri Heriot-Watt Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Clayton Magill, bitki çeşitliliğinin insanlar için önemine dikkat çekerek sonuçların “alarm verdiğini” söyledi. Magill sözlerini şöyle sürdürdü:

“Araştırmamız bizi bitkiler ve Afrika’nın bu bölgesindeki çeşitlilik için muhtemel bir felaket görünümü ve biyoçeşitlilik kaybının büyüklüğünün özellikle savanlar gibi alt tropikal bölgeler için belirgin olacağı gerçeği konusunda bilgilendiriyor.”

Fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan karbon kirliliği geçen yıl beklenmedik seviyelere ulaştı. Karbondioksit seviyelerindeki artışın 2019’da da süreceği tahmin ediliyor. Yapılan bu son araştırmanın sonuçları, Plos One adlı hakemli bilim dergisinde yayımlandı.   

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala


 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU