Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19'un gıda ambalajından bulaşma riski çok düşük

DSÖ'nün resmi internet sitesinde de paylaşılan durum değerlendirme raporunda riski en aza indirmek için yapılması gerekenler listelendi

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şu ana kadar yiyecek ve içecek paketinden koronavirüs (Kovid-19) bulaştığına dair herahangi bir kanıt olmadığını aktardı.

DSÖ, "Genel olarak, koronavirüslerin yüzeyler üzerindeki hayatta kalma sürelerinin yetersiz olması nedeniyle, gıda ürünlerinden veya ambalajlardan yayılma riski çok düşüktür" bilgisini paylaştı.

Kovid-19'a karşı alınacak önlemleri resmi Twitter hesabından ve internet sitesinden paylaşan DSÖ, değerlendirme raporunda riski en aza indirmek için yapılması gerekenleri listeledi.

"20 dakika yıkayın"

"Koronavirüsün kişiden kişiye solunum damlacıkları yoluyla yayıldığı bilinmektedir" bilgisini veren DSÖ, yine de yemek yemeden önce 20 saniye boyunca ellerin yıkanması gerektiğini belirtti.

Özellikle et, tavuk, yumurta ve deniz ürünlerini iyi pişirmek gerektiğini aktaran DSÖ, "Çorba ve türlü gibi yemekleri kaynama noktasına getirin, 70 dereceye ulaşmaları iyi olur. Et ve tavuk yemeklerinde de iyi pişirmek gerek. Termometre kullanmak iyi olabilir" açıklamasını yaptı. Önceden pişirilmiş yemeklerin de yine iyice ısıtılması gerektiği vurgulandı.

"Mikroorganizmalar oda sıcaklığında hızlı çoğalır"

"Pişmiş yemeği oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutmayın" uyarısında bulunan DSÖ, yemeklerin çok uzun süre buzdolabında tutulmaması gerektiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı raporda, "Mikroorganizmalar oda sıcaklığında saklanan gıdalarda çok hızlı bir şekilde çoğalır. Sıcaklığı 5 derecenin altına ya da 60 derecenin üzerine çıkarmak mikroorganizmaların büyümesini engeller. Fakat bazı tehlikeli mikroorganizmalar 5 derecenin altında da büyüyebilir" ifadesi yer aldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU