Elidor’un feminizm vurgulu “Biz yokuz” kampanyasına feministlerden itiraz var: Biz varız

Yeni kampanyasında cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için "Biz Yokuz" sloganını kullanan firmaya en sert eleştiri reklamın hedef kitlesinden geldi

Elidor'un reklam yüzü olan oyuncular Hazar Ergüçlü, Dilan Çiçek Deniz ve Melisa Şenolsun, “Aklımız saçımızla ölçülüyorsa biz yokuz” mesajı vermek için Instagram hesaplarını 2 Mart'tan 8 Mart’a yani Kadınlar Günü'ne kadar askıya aldı.

1 milyonu aşkın takipçisi olan oyuncuların Instagram hesaplarını dondurması, Elidor tarafından hazırlanan "bizyokuz.com" sayfasında bu görselle yer buldu. 

 

 

Kampanyaya Belçim Bilgin de destek vererek 8 Mart'a kadar Instagram hesabını askıya aldı.

Melis Alphan: Kadınlar vardır, hem de hayatın her alanında

Ancak firmanın reklam kampanyası hem feministlerden, hem  bazı yazarlardan hem de sosyal medya kulanıcılarından eleştiri geldi. 

Gazeteci Melis Alphan, “kadınlar” ile “yokuz” kelimelerinin yan yana getirilmesini eleştirdi, “Böyle saçma kampanya mı olur” diyerek firmaya seslendi. 

Alphan, Artı Gerçek'teki köşe yazısını da bu konuya ayırdı:

Kadın mücadelesi, sığ bir şekilde ele alınacak bir konu değil. O sığlık, hele de günümüz dünyasında, markaları samimiyetsizliğe, tutarsızlığa ve inandırıcı olmadıkları bir noktaya götürür.

Markalar, kadınların nasıl yok sayıldıklarını değil, tüm zorluklara ve engellere rağmen nasıl büyük başarılara imza attıklarını anlatmalı.

Kadınlar fikirleriyle, ifadeleriyle, eylemleriyle inadına var ve var olmaya devam edecekler!

İstenmedikleri, küçümsendikleri, dışlandıkları, alay konusu oldukları her yerde “Ben varım” diye savaş verecekler.

Bunu anlamayanlar bir zahmet kadınların sesi olmaya falan soyunmasın.

Zorlamayın...

Ya samimi olun.


 

Asu Maro: Biz varız

Elidor'un reklam kampanyasına karşı çıkanlardan biri de gazeteci Asu Maro oldu. Milliyet yazarı, "Zaten hayattaki en büyük sorunu yok sayılmak olan kadını bir kez daha yok sayarak bu soruna dikkat çekemezsin. Biz varız" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

 

Elidor’un kampanyada kullandığı dilin hatalı hatalı olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. 
 


 

Instagram hesabı kapalı, Twitter açık!

Reklam filminde oynayan kadın oyuncuların Instagram hesaplarını 1 haftalığına askıya alması ayrı bir eleştiri konusu. Ancak oyuncuların diğer sosyal medya hesaplarını açık tuttuğu görülüyor.



Ergüçlü’ye Flormar tepkisi

Hazar Ergüçlü’nün yaklaşık bir senedir Flormar markasının yüzü olması da tepki çekti. Zira sendikalı oldukları gerekçesiyle Flormar’dan atılan çoğu kadın 132 işçi, 300 gündür grevde. 


 

Firmanın savunması: Akıl saçla ölçülmez

Elidor firması ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arefesinde yayına giren reklamda “Aklımız saçımızla ölçülüyorsa biz yokuz” mesajı vermeye çalıştıklarını savunuyor. Kadınların potansiyeline ilişin olumsuz önyargılara karşı çıkıp, fırsat eşitsizliğine “Biz yokuz” diyerek tepki göstermeye çalışıldığını söylüyorlar.


Reklam amacına ulaştı mı?

“Biz yokuz” sloganının eleştirilecek olmasının firma tarafından öngörülmemiş olması bazı kesimler tarafından inandırıcı bulunmuyor.  “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” sloganından hareketle firmanın adındandaha çok söz ettirmeyi başardığı ve böylelikle asıl amacına ulaştığı da konuşulanlar arasında. Ayrıca kapitalizmin feminizmi kullanarak sömürüyü tetiklediği ve şirketlerin kadınları kullanarak karlarına kar kattığı da belirtiliyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU