İBB: Normalleşme başlıyor ama toplu ulaşımda kısıtlamalar sürüyor

İBB, pazartesi başlayacak normalleşme sürecinde, toplu taşıma kullanımına dikkat edilmesine, sosyal mesafenin korunmasına istedi, araçlara maskesiz binilmesine izin verilmeyeceğinin altını çizdi

Fotoğraf: AA

Türkiye’de 11 Mayıs’ta başlayan normalleşme süreci kapsamında hazırlıklar yapılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) toplu ulaşım araçlarındaki kısıtlamalara ilişkin açıklama yaptı.

İBB’den yapılan açıklamada, pazartesi itibariyle işletmelerin faaliyete geçecek olmasından dolayı toplu taşıma kullanımında ciddi bir artış olabileceği vurulanırken, “Toplu taşıma araçlarında olağanüstü kısıtlamalar sürdüğün için 11 Mayıs Pazartesi günü ulaşımda güçlükler yaşanabilir. Vatandaşlarımıza evde kalmalarını, mümkün olduğunca evden çalışmaya devam etmelerini öneriyoruz” denildi.

Salgının toplu taşıma araçlarında hızlı ve kolay yaygınlaştığının altı çizildiği açıklamada, zorunlu olmadıkça toplu taşımanın sabah 10:00 ve 16:00 arası gibi yoğun olmayan saatlerde kullanılması önerisinde bulunuldu.

Durak ve istasyonlarda sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Maskesiz toplu taşıma araçlarına binmek yasaktır. Ayrıca yüzeylere, merdiven korkuluklarına, toplu taşıma araçlarındaki tutamaçlara dokunmamaya özen gösteriniz. Kullandığınız maske ve eldivenleri lütfen çöp poşetlerine atınız” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Sayın Sağlık Bakanımız tarafından da İstanbul’un Türkiye’deki salgının merkezi olduğu belirtilmiş ve en çok hastanın ve ölümün İstanbul’da yaşandığının altı çizilmiştir.

İBB Bilim Kurulu, 11 Mayıs’ta başlayacak serbestinin henüz erken bir açılma olduğunu belirtmiştir. Buna rağmen, normalleşme adımları atılırken toplu taşımaya dair herhangi bir yeni düzenleme de getirilmemiştir. Yani 11 Mayıs’ta normalleşme başlıyor ama toplu taşıma kurallarındaki olağanüstü düzenlemeler devam etmektedir.

Bilindiği üzere, otobüslere ve metrolara ancak koltuk sayısının yarısı kadar yolcu alınabiliyor, ayakta da oturan yolcunun yarısı kadar yolcu taşınıyor. Bu 100 kişilik bir otobüsün yaklaşık 25 kişi, 1600 kişilik bir metronun 300 kişi taşıyabileceği anlamına geliyor.

Sıkı Pandemiyle mücadele uygulamaları devam ettiği için Pazartesi günü mutlaka duraklarda bazı yolcularımızı bekletmek durumunda kalacağız. Lütfen sabırla yeni ve boş aracımız gelene kadar bekleyiniz.

Belirtmek isteriz ki, İstanbul’da tüm toplu ulaşım seferleri 11 Mayıs Pazartesi günü yüzde 100 kapasite ile çalışacaktır. Buna rağmen yolcu taşımasında kısıtlamalar nedeniyle sıkıntı yaşanacağı da alenen ortadadır. Yapılan yeni düzenlemeyle ticari taksilerin 3 yolcu almasına karar verilmiştir. Bunun anlamı şudur; 2 metrekarelik alanda sürücü dahil 4 kişi yolculuk edebilir. Oysa toplu taşıma araçlarında böyle bir serbesti henüz başlamamıştır.

Bu vesileyle Pazartesi günü ve sonrasında toplu taşımada elimizde olmayan nedenlerle siz değerli yolcularımızın bir bölümü mağduriyet yaşayabilir. Kıymetli halkımıza, tekrar belirtmek isteriz ki salgın tehlikesi sürmektedir ve mümkün olduğunca evde kalarak lütfen sağlığınızı koruyunuz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU