Kaliforniya’da koronavirüsün yayılmasına manikür salonunun neden olduğu ortaya çıktı

“Hastalığın doğrudan etkileşim kurmamış kişiler arasında yayılmasının ilk görüldüğü Kaliforniya eyaletinde her şey bir manikür salonunda başladı”

Manikürcüler daha önce bu yönde hiçbir şekilde bilgilendirilmediklerini belirtti (Reuters)

ABD genelinde eyaletler pandemi sırasında işletmeleri yeniden açmaya başlarken Kaliforniya valisi, eyaletteki hastalığın doğrudan etkileşim kurmamış kişiler arasında yayılmasının ilk örneğinin bir manikür salonundan kaynaklandığının tespit edildiği konusunda uyardı.

Gavin Newsom, perşembe günü basın toplantısında, küresel salgının ilk aylarında ABD genelinde yeni koronavirüsün nasıl hızla yayılmayı başardığına ışık tutmaya başlayabilecek yeni bulgulara ilişkin “çok endişeli” olduğunu söyledi.

Vali, “Hastalığın doğrudan etkileşim kurmamış kişiler arasında yayılmasının ilk görüldüğü Kaliforniya eyaletinde her şey bir manikür salonunda başladı” dedi.

Newsom, “Buna dair çok endişeliyim” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Newsom’ın yorumları, Kaliforniya’nın dört aşamalı ekonomiyi yeniden açma planının ikinci safhasına girmeye hazırlandığı sırada geldi. Plan, “düşük riskli” işletmelerin azaltılmış veya başka şekilde değiştirilmiş faaliyetlerle yeniden açılmaya başlamasına izin veriyor. Manikür salonları ve kuaförler yeniden açılma planının ikinci safhasına dahil edilmezken perakende mağazalar, çiçekçiler ve kitapçıların tümünün yavaşça yeniden açılma sürecine başlamasına izin veriliyor.

Spor salonları ve kuaförler gibi “yüksek riskli” kabul edilen işletmelerin resmi bir yeniden açılış tarihi bulunmuyor. Vali, bu işletmelerin değiştirilmiş faaliyetlerle yeniden açılmaya ne zaman başlayabileceğine ilişkin takvim sunmayı reddetti.

 

 

Manikür salonları eyaletin ekonomiyi yeniden açma planının üçüncü aşamasına dahil edildi.

Kaliforniya’da 60 binden fazla kişi Kovid-19’a yakalandı ve eyalette en az 2 bin 400 kişi pandemi nedeniyle hayatını kaybetti.

Manikür salonu sahipleri, hastalığın doğrudan etkileşim kurmamış kişiler arasında yayılmasının dükkanlarında meydana geldiğine ilişkin yerel sağlık yetkililerince bilgilendirilmediklerini söyleyerek, açıklamalardan hayal kırıklığı duyduklarını ifade etti.

Kaliforniya’nın Oakland kentinde Saunders ve James Manikür isimli işletmenin sahibi Michelle Saunders James, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Durumun bu olduğunu biliyorlar mıydı, kesinlikle manikür sektöründeki insanlara hiçbir suretle bir bilgi gönderilmedi. Bunu duymak çok ürkütücüydü” dedi

James, “Ben sadece sezgisel olarak bir hemşirenin veya bir doktorun ya da tıp alanındaki diğer kişilerin ne giydiğine ilişkin kurallara uyuyorum” diye ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU