Deniz kuşları için en büyük tehlike, yiyecek diye yuttukları plastik balonlar

“Kuşların yuttukları plastikler yüzünden ölmesini engellemek istiyorsak, denizlerdeki çöpleri, özellikle de balonları temizlemeliyiz”

Balon yutan gri başlı albatros otopsisi - Fotoğraf: The Independent 

Balonlar, dünya genelinde okyanusları dolaşırken yanlışlıkla bu plastikle beslenen deniz kuşları için büyük tehdit oluşturuyor.

Avustralya’daki Tazmanya Üniversitesi'nden bilim insanları, 51 farklı türden bin 733 kuşun ölüm nedeni üzerine önemli bir araştırma yürüttü.

Elde edilen sonuçlar, her beş kuştan birinin ölümüne, mürekkep balığı sanılarak yutulan balonların yol açtığını ortaya çıkardı.

Albatroslar ve diğer bazı kuş türlerinde görülen ölüm vakalarının yüzde 40’ına, içeriğinin yalnızca yüzde 5’i yumuşak plastik malzemeden oluşan plastiklerin neden olduğu belirtildi.

Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre, deniz kuşlarının sert kırıntıları hızla yutabildiği ancak daha yumuşak maddelerin bu canlıların boğazlarının tıkanmasına neden olduğu kaydedildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmayı yürüten Lauren Roman, “Deniz kuşlarının yuttukları plastikler yüzünden ölmesini engellemek istiyorsak, denizlerdeki çöpleri, özellikle de balonları azaltmalı ya da temizlemeliyiz” dedi.

Avustralya Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu’ndan Dr. Chris Wilcox’un daha önce yaptığı bir çalışma ise yüzyılın ortalarına gelindiğinde dünya genelinde deniz kuşlarının yüzde 99’unun plastikle besleneceği tahminlerine yer veriyordu.

Deniz kuşlarıyla ilgili yürütülen son çalışmaya da katılan Dr. Wilcox, yapılan analizin, plastiğin kaplumbağalar üzerindeki etkisini inceleyen önceki çalışmalara yeni bir yaklaşım kazandırdığını söyledi.

Konuyla ilgili çalışmaları değerlendiren Dr. Wilcox, “Söz konusu iki uygulama, plastik yutmanın serbest yaşayan deniz türleri üzerindeki etkisine dair ilk kez bu kadar güçlü bir tahminde bulunuyor. Bu, plastik kirliliğin gündeme gelmesini tetikleyecek ciddi bir adım” ifadelerini kullandı. 

Bir önceki araştırmada, plastiklerin kendilerini yutan kuşların boğazlarını tıkamakla kalmadığı, içeriklerindeki zararlı kimyasalın sızması yüzünden de bu canlıların hayatlarını tehdit ettiği belirtiliyordu.

Bugünlerde okyanuslarda yüzen çöp miktarı 250 bin tona ulaşırken, plastiklerin kuşlar başta olmak üzere canlılar tarafından yutulması, küresel deniz yaşamının önündeki en büyük tehditlerden biri olarak tanımlanıyor.

Deniz kuşlarının dörtte biri ciddi oranda nüfus azalışı tehdidiyle karşı karşıya. Bilim insanları buna yol açan temel sorunu, hayvanların denizlerdeki çöpü yanlışlıkla yeme alışkanlıklarıyla ilişkilendiriyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU