ABD'de işsizlik savaş sonrası dönemi geçti: Yüzde 14,7

ABD'de mart ayında yüzde 4,4 seviyesinde açıklanan işsizlik, nisanda yüzde 14,7 oldu. Tarım dışı istihdamda kayıp 20,5 milyon

Fotoğraf: AFP

Yıllardır son 50 yılın en düşük işsizlik seviyesine ulaşmış olan ABD'de rüzgâr, koronavirüsün hem tüketimi hem üretimi durdurması sonrası tersine döndü. 

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre martta yüzde 4,4 açıklanan işsizlik oranı bir ayda yüzde 14,7'ye ulaştı. Şayet bu sayıya iş aramayanlar ve yarı zamanlı çalışanlar da eklenirse oran yüzde 22,8'e çıkıyor. 

İşsizlikte olduğu gibi tarım dışı istihdamda da İkinci Dünya Savaşı sonrası kaydedilen seviyeler aşıldı. Tarım sektörü dışında istihdam edilenlerin sayısı 20,5 milyon azaldı. 

Böylelikle tarım dışı istihdam, 1939'da başlatılan veri setinin en hızlı düşüşünü yaşamış oldu. 

Ülkede İkinci Dünya Savaşı sonrası kırılan işsizlik rekoru yüzde 10,8'di. Büyük Buhran'da ise yüzde 24,9 işsizlik görülmüştü. 

Küresel kriz sonrası Ekim 2009'da işsizlik zirve yaptığında ise yüzde 10 seviyesine çıkmıştı. 

Dün açıklanan verilere göre ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 2 Mayıs ile biten haftada beklentileri aşarak 3 milyon 169 bin olmuş ve koronavirüs salgınının etkisiyle son 7 haftada toplam 33 milyon 483 bine ulaşmıştı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU