Bangladeş, kurtardığı 280 Arakanlı Müslüman’ı tartışmalı adada karantinaya aldı

Donanma yetkilisi, “Açlıktan ölmek üzereydiler. Onlara yiyecek ve su verdik” dedi

Bangdaleş'in Başan Çar adası, tepkilere yol açan proje nedeniyle "göçmen adası" olarak da anılıyor (AFP)

Bangladeş donanması, Bengal Körfezi’nde 280 Rohingya'yı (Arakanlı Müslüman) taşıyan bir tekneyi kurtarıp içindeki kişileri koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında bir adada karantinaya aldı.

Reuters’ın donanma ve sahil muhafaza yetkililerine dayandırdığı habere göre perşembe günü fark edilen ahşap tekne güneydeki Başan Çar adasına götürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajansa adını saklı tutmak kaydıyla konuşan bir donanma yetkilisi, “Bu kişiler açlıktan ölmek üzereydi. Yiyecek ve su verdik. Onları 14 gün boyunca karantina altında tutmayı planlıyoruz. Daha sonrasına donanma karar verecek” ifadelerini kullandı.

Mevsim değişiklikleri nedeniyle denizler daha dalgalı hale gelirken donanma ve sahil muhafaza birimlerinin Bangladeş sularında yönlerini bulamayan diğer tekneler için de teyakkuz halinde olduğu kaydedildi.

Geçen hafta 29 Rohingya’yı taşıyan bir başka tekne de aynı adaya götürülmüştü.

Öte yandan Myanmar'da yaşanan baskı ve şiddetten kaçan yaklaşık 1 milyon Rohingya’nın sığındığı Bangladeş’in bu göçmenlerden bazılarını sel tehlikesi altındaki Başan Çar adasına yerleştirme planı büyük çapta tepki çekmişti.

Gelen eleştiriler sonrası Dakka yönetimi bu plandan vazgeçmiş gibi görünse de adadaki tesislerin salgın sırasında kurtarılan Rohingyaların karantinaya alınması için kullanıldığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Bangladeş üzerinden Malezya’ya ulaşmaya çalışırken açık denizde yaşam mücadelesi veren Rohingyalara sahip çıkılması için çağrı yapmıştı.

Ancak Güneydoğu Asya hükümetleri koronavirüs salgınını kontrol altına alma çabasının parçası olarak sınırlardaki tedbirlerini daha da sıkılaştırmıştı. 
 


New York Times geçen hafta yer verdiği haberinde, yüzlerce Rohingya’nın bulunduğu en az üç ahşap teknenin ne açıldıkları Bangladeş ne de yol aldıkları Malezya karaya yanaşmalarına izin verdiği için iki aydan fazla süredir açık denizde ve muhtemelen Bengal Körfezi’nin Andaman Denizi’yle buluştuğu bir güzergahta mahsur halde dolaştığını aktarmıştı.

Teknelerin uydu takibini yapmaya çalışan insan hakları kuruluşları da söz konusu taşıtların izini kaybettiklerini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU