Koalisyon ortaklarının desteğini arkasına alan Netanyahu yolsuzluk suçlamalarına rağmen bir kez daha kazanabilir

Seçim öncesi yapılan son anketler, İsrail Başbakanı’nın partisi Likud’un da yer aldığı sağcı ittifakın 62 sandalyeyi garantileyebileceğini gösteriyor

Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Adalet Bakanlığı’nın hakkında yolsuzluk davası açma kararına rağmen 9 Nisan’da yapılacak seçimlerde sandıktan bir kez daha zaferle çıkabilir.

Kendisine sadık kalma sözü veren koalisyon ortaklarının desteğini arkasına alan İsrail lideri, koltuğunu dördüncü dönem de garantileyecek gibi görünüyor.

Sağ görüşlü çeşitli partilerden gelen destek açıklamaları, yaklaşan dava nedeniyle zor günler yaşayan Netanyahu’yu merkezde yer alan güçlü koalisyona karşı mücadele vereceği 9 Nisan seçimlerinde kurtarabilir.

The Independent’a konuşan koalisyondaki bazı partilerin sözcüleri, en azından seçimlerin ardından gerçekleşmesi beklenen ön duruşmaya kadar sağcı lidere sadakatlerinin süreceğini belirtti.

Netanyahu’nun kilit koalisyon ortaklarından olan Eğitim Bakanı Naftali Bennett’in kurduğu Yeni Sağ partisinin sözcüsü Jason Palman “Herkes, suçluluğu ispatlanana kadar masum sayılmayı hak ediyor. Başbakanı destekleme ve seçimlerden sonra onu cumhurbaşkanımıza önerme kararımız hala geçerli. Partimizin bu duruşu, Adalet Bakanlığı’nın ön duruşmasında karar çıkana kadar sürecek” dedi. 

Netanyahu kabinesinin eski Savunma Bakanı ve Yisrael Beitenu (İsrail Evimiz) partisinin Başkanı Avigdor Lieberman da bir insanın suçlu olup olmadığına ancak ülkedeki mahkemelerin karar verebileceğini söyledi.

Yahudi Birleşik Tevrat ve Şas partileri ile Sağ Partiler Birliği de Lieberman gibi seçimlerde başbakanın arkasında duracakları sözünü verdi. 

Partilerden gelen destek açıklamaları sürerken, cuma günü açıklanan bir anket, Netanyahu’nun 120 sandalyeli Knesset’te (İsrail parlamentosu) koalisyonu sağlayacak çoğunluğu kıl payı farkla da olsa kazanabileceğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anket, Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi’nin seçimlerde 29 sandalye kazanabileceğini işaret ediyor. Bu rakam, Netanyahu’nun başlıca rakibi olan eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın Direnç Partisi’nin başını çektiği Mavi ve Beyaz ittifakının kazanması beklenen 38 sandalyenin gerisinde kalıyor.

Ancak Netanyahu, hakkındaki iddialara rağmen hükümet ortağı diğer partilerden gelen destek sayesinde 62 sandalyeyle koalisyon kurma hakkını elde edebilir.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit salı günü yaptığı açıklamada, güç durumdaki başbakan hakkında üç ayrı yolsuzluk davası açma kararı aldıklarını duyurmuştu. Bu da ülke tarihinde görevi başında bir başbakan hakkında ilk kez dava açılması anlamına geliyor.

Başbakan Netanyahu, soruşturma dosyaları 1000, 2000 ve 4000 şeklinde numaralandırılan suçlamalardan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir.

Netanyahu, Dava 1000’deki iddialara göre siyasi kazanç uğruna Hollywood çevrelerinden ve iş arkadaşlarından hediye kabul etmekle suçlanıyor. Dava 2000’de, rakip Israel Hayom gazetesinin yayınlarına kısıtlama karşılığında Yedioth Ahronoth gazetesine daha iyi yayın imkanları sunmayı içeriyor. Dava 4000’de ise polis birimleri, Netanyahu ile eşini, Sahul Elovitch’e ait Walla haber sitesinde haklarında olumlu haberler yapılması karşılığında, yine Elovitch’in sahip olduğu ülkenin önde gelen telekomünikasyon şirketi Bezeq’e birtakım mali imtiyazlar tanımakla suçluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU