SpaceX'in uzay mekiği "Crew Dragon" insanlı yolculukları test etmek için uzayda

Uzay aracının seyahatinin 8 Mart'a kadar sürmesi bekleniyor

NASA, uzaya insanlı yolculuklar gerçekleştirebilmek için anlaştığı Boeing ve SpaceX'le, ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. 

Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta, “Crew Dragon” adlı uzay mekiği fırlatıldıktan sonraki birkaç dakika içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na ( ISS) ulaşıp kilitlendi. 

Crew Dragon uzay mekiği, Falcon 9 roketi ile fırlatıldı.

Astronotların Amerikan topraklarından tekrar uzaya gidebilmesini sağlayacak olan uzay aracı, Elon Musk'ın şirketi SpaceX tarafından geliştirildi. Uçuş ilk test uçuşu oldu. DM-1 adı verilen test uçuşu Türkiye yerel saat ile 02:30’da gerçekleşti.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA, uzaya son insanlı uçuşunu 2011 yılında Atlantis Uzay Mekiği ile gerçekleştirmişti.

Bu tarihten itibaren ABD, ISS’a giden astronotlarını Rusya’nın Soyuz kapsülleri ile gönderiyordu.

SpaceX, NASA ve diğer uzay ajansları için mürettebat taşıyan uzay kapsülleri üretmeye başlayınca NASA ile anlaşma yapıldı. Bu kapsamda SpaceX Crew Dragon kapsülünü de bugünkü uçuşla test etti. Uçuşun amacı ileriki dönemlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’nun insanlı uçuşlara uygun olup olmadığını anlamak.

Test uçuşunun başarılı olması halinde NASA astronotlarının uzay seyahatlerinin bu yıl itibariyle tekrar Amerikan topraklarından gerçekleşmesi bekleniyor. 

Test uçuşunu gerçekleştiren mekiğin Uluslararası Uzay İstasyonu’na 8 Mart’ta ulaşması bekleniyor. Yaklaşık 1 hafta burada kaldıktan sonra uzay aracı Dünya’ya geri dönecek ve Atlas Okyanusu’na düşecek.

Uzay aracında test amaçlı astronot kıyafeti giydirilmiş bir manken ile yüksek teknoloji göstergesi de yerleştirildi.

DAHA FAZLA HABER OKU