Atamaları yapılan 20 bin öğretmen haftalardır işe başlamayı bekliyor

18 Mart'ta atamaları gerçekleştirilen öğretmenler, salgın nedeniyle okulların tatil olması gerekçe gösterilerek işe başlatılmadı. Bu süre zarfında maaş, sosyal haklardan faydalanamayan öğretmenler için MEB, okulların açılacağı tarihi işaret ediyor

Atama dönemleri mesleğe yeni adım atan öğretmenler için her zaman büyük heyacanla geçiyor / Fotoğraf: AA

Ocak 2020 döneminde başvuruları alınıp 18 Mart'ta atamaları yapılan 20 bin öğretmen okulların salgın nedeniyle tatil edilmesi nedeniyle göreve başlamayı bekliyor.

Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan göreve başlama süreciyle ilgili olarak okulların kapalı olduğu sürecin sonu işaret edilmişti.

Yani 20 bin öğretmenin okula başlaması için okulların yeniden eğitime başlaması gerekiyor.

Ancak eğitim sonuna yaklaşılması ve okulların yeni eğitim yılına kadar açılıp açılmayacağını belli olmaması, 20 bin kişinin durumunu belirsizliğe sokuyor. 

Göreve başlatılamayan öğretmenlerin maaş ve sosyal güvenceden de faydalanamadıkları iddia ediliyor.

İddianın sahibi ise Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan.

özgür.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Eğitim Sen

 

“20 bin öğretmen artık MEB personeli”

Bozdoğan, öğretmenlerin maaş ve sosyal haklardan faydalanamadıklarını iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

7 haftayı aşan bir süredir bekleyişleri devam eden öğretmen arkadaşlarımızın okullar açıldıktan sonra göreve başlatılacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı ve Bakanlık bürokrasisi bu arada arkadaşlarımızın yaşamlarını nasıl sürdüreceğine dair sanki sorumluluğu yokmuş gibi davranıyor.

Oysa 18 Mart 2020 tarihinde atamalarının yapılması ile beraber arkadaşlarımız artık MEB personeli haline gelmiştir. Arkadaşlarımızın tamamlanmayan işlemi kararnamelerinin düzenlenmesi ve göreve başlamalarıdır.

Bu durum, ataması yapılan 20 bin öğretmenin MEB personeli olduğu gerçeğini değiştirmez.

"Atamadan sonra 15 gün içinde başlatılmaları lazımdı"

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 62. maddesine göre, göreve yeni atanan memurun 15 gün içerisinde göreve başlamasının gerektiğini öne süren Bozdoğan, iddialarını şöyle sürdürdü:

Savaş ve olağanüstü hallerde bu sürenin Cumhurbaşkanlığı kararı ile kısaltılabileceği düzenlenmiştir. Yasa, göreve başlamada uzama veya erteleme değil, öne alınmasında kamu yararı olduğu düşüncesi üzerine inşa edilmiştir. O nedenle, arkadaşlarımızın göreve başlamasını, ekonominin değil kamunun yararı açısından değerlendirmelidir.

"Arkadaşlarımızın ekonomik olarak bekleme olanağı kalmadı"

Bozdağan, salgından kaynaklı yaşanan sorunlara ek olarak, her hangi bir ekonomik geliri ve sağlık güvencesi olmadan yaşamını sürdürmeye çalışan atanan ama göreve başlatılmayan öğretmenlerin daha fazla bekleme olanağı kalmadığını belirterek, acil adım atılması ve göreve başlatılmaları çağrısında bulundu.

ziya selçuk.jpg
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, iş başı için okulların açılacağı dönemi işaret etmişti / Fotoğraf: AA

 

MEB: Maaş göreve başlayınca

Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir MEB yetkilisi Bakan Selçuk’un bu konudaki beyanının net olduğu kaydedilerek, öğretmenlerin göreve başlatılmalarının okulların kapalı olduğu sürecin sonunda olacağını, bu takvimde kararnamelerinin de çıkacağını kaydetti.

Ayrıca maaş ödemesine başlanmasının da göreve başladıkları tarihten itibaren geçerli olacağı da kaydedildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU