Venezuela'da gözaltına alınan ABD'li eski özel kuvvetler mensubunun sorgu görüntüleri: Emri Trump verdi, Maduro'yu ABD'ye götürecektik

Venezuela Devlet televizyonu bu hafta başında başarısız saldırı girişiminde gözaltına alınan ABD'li eski özel kuvvetler mensubu Luke Denman'ın görüntülerini yayımladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro çarşamba günkü basın toplantısında başarısız saldırı girişimine katılan eski ABD'li özel kuvvetler mensupları Luke Denman ve Airan Berry'nin kimliklerini gösterdi (AP)
 

Venezuela'da bu hafta başındaki başarısız saldırı girşimi sırasında gözaltına alınan iki ABD'li eski özel kuvvetler askerinden biri olan Luke Denman, Venezuela devlet televiyonuna çıkarıldı.

Venezuela televizyonunun "itiraf" olarak yayımlandığı görüntülerde Denman, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmeyi planlayan paralı asker grubunun baskınını yönetmek için kendisine 100 bin dolar verileceği sözünü aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Başarısız girişimin ardından gözaltına alınan 34 yaşındaki eski asker, saldırı girişimi için aralık ayında Silvercorp adlı ABD'li özel güvenlik şirketinin CEO'su ABD'li eski yeşil bereli Jordan Goudreau tarafından işe alındığını belirtti. Görevinin diğer savaşçıları eğitmek ve Maduro'nun ABD'ye götürülmesi için başkent Karakas'taki havalimanının güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Emrin Trump tarafından verildiğini iddia etti

Videoda sorguya çeken kişinin operasyon emrini eski yeşil bereli Jordan'a kimin verdiğini sorması üzerine Denman, "ABD Başkanı Trump" yanıtı verdi.

"Venezuelalıların ülkelerinin kontrolünü geri almasına yardım ediyordum" ifadelerini kullanan Denman görevini "Alanın ve dışarısının güvenliğini sağlamak, kuleyle iletişim kurmak, uçakları getirmek ve bunlardan birine Maduro'yu koyup onu ABD'ye götürmek" diye tarif etti.
 


Amacının ne olduğu sorusuna Denman "Jordan'dan aldığım tek talimat Maduro'ya güvenli geçiş sağlamak için bir havalimanının kontrolünü ele geçirmeyi sağlamaktı" dedi.

Sorgu videosunu Twitter hesabından da paylaşan Maduro görüntülerin baskının arkasında ABD'nin bulunduğunu kanıtladığını söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı "Bu, yakalanan Kuzey Amerikalı donanma askerinin ilk kamuya açık deklarasyonu" ifadelerini kullandı.
 


CNN'nin konuyla ilgili sorusunu çarşamba günü yanıtlayan Maduro iki ABD'li askerin adil şekilde yargılanacağını söylemişti.

Goudreau başarısız saldırıyı üstlenmişti

Denman ve diğer eski özel kuvvetler askeri 41 yaşındaki Airan Berry, pazar günü La Guaria kentindeki başarısız saldırı sonrası diğer 11 kişiyle birlikte  teslim alınarak gözaltına alınmıştı.

ABD'li eski yeşil bereli Jordan Goudreau başarısız saldırının sorumluluğunu üstlenirken Associated Press, Denman ve Berry'nin Irak ve Afganistan'da birlikte savaştıklarını duyurdu.

Videoda Denman 16 Ocak'ta Berry ile birlikte 60 kadar paralı askeri eğitmek için Teksas'tan Kolombiya'ya uçtuklarını söyledi.

Buradan Kolombiya'nın Riohacha kentine gittiklerini söyleyen Denman plan sırasında iki güvenli evde kaldıklarını belirtti.

Özel Kuvvetler'de 5 yıl görev yaptığını söyleyen Denman daha sonra ordudan ayrılarak ABD'li özel bir güvenlik şirketi olan Silvercorp'a katıldığını açıkladı.

Denman videoda şirketin "bazı yerlerde paralı asker görevleri yaptığını da" belirtti. Silvercorp konu hakkında açıklama yapmadı.

Trump hükümetinin rolü olduğu suçlamasını reddediyor

Maduro çarşamba günkü basın toplantısında Trump'ın yanısıra Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ve Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido'yu başarısız darbe girşiminde işbirliğiyle suçlamıştı. 

Duque ve Guaido da suçlamayı reddediyor.

ABD Başkanı Trump da bu hafta yaptığı açıklamada yönetiminin saldırıda rolü olmadığını açıklamıştı.

Trump salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada "Bunun bilgisini yeni aldım. Bunu yeni duyduk. Ne olursa olsun size söyleyeceğiz. Ama bunun bizim hükümetimizle hiçbir ilgisi yok" demişti.

New York Post'a konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir ABD hükümeti yetkilisiyse Maduro'nun baskında ABD'nin rolü olduğu açıklamasını "gülünç" diye niteledi.

Yetkili "Trump, Savunma Bakanı Mark Esper ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun daha önce dediği gibi ABD hükümeti Venezuela'daki son olaylarda rol oynamadı. Tersini iddia etmek neredeyse gülünç. Bir ABD operasyonu çok daha farklı görünürdü" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, CNN, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU