Albayrak: Türkiye'nin rezervleri fazlasıyla yeterli; En kötü senaryoda ekonomi yılın ikinci yarısında normale dönecek

Uluslararası yatırımcılarla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisi için yılın son çeyreğinde toparlanma beklediğini ve enflasyon konusunda baskı beklemediğini dile getirdi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, New York merkezli Citigroup ve Fransız finans şirketi Société Générale’in düzenlediği  telekonferansta uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi. 

Yaptığı sunumun ardından soruları da yanıtlayan Albayrak, Türkiye ekonomisi için yılın son çeyreğinde toparlanma beklediğini ifade etti. 

Albayrak, “En kötü senaryoda ekonomik aktivite ikinci yarıda normale dönecek” dedi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yabancı yatırımcının Türk Lirası’yal swap yolunu neredeyse kapatan kararlarının ardından piyasanın beklediği yeni swap anlaşmaları ile ilgili de konuşan Albayrak "G20 ülkeleriyle birebir swap görüşmeleri yapıyoruz, birden fazla olma olasılığı yüksek” ifadesini kullandı. 

Hazine ve Maliye Bakanı, swap görüşmelerinin sonuçlandıkça açıklanacağını söyledi. 

“Türkiye'nin rezervleri fazlasıyla yeterli seviyede” diyen Albayrak, bu yıl enflasyon konusunda baskı beklemediğini söyledi ve çok küçük seviyede cari açık beklediğini aktardı. 

Berat Albayrak, “Bankalar ve özel sektör borçlarının tamamına yakınını rahatlıkla çeviriyor” diye konuştu ve Hazine’nin 2020’de çevirmesi gereken dış borç miktarının 4,7 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti. 

Koronavirüsün ekonomiye etkisine karşı daha önce açıklanan 100 milyar liralık teşvik paketinin yanında ek teşvik paketlerine de ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

“Türkiye kriz zamanlarında bile serbest piyasa ilkesinden vazgeçmemiştir” diyen Bakan Albayrak, sermaye kontrolü olup olmayacağı ile ilgili soruya “Defalarca yanıt verdim, sermaye kontrolü olmayacak” yanıtını verdi.


Independent Türkçe, AA, Bloomberg HT

DAHA FAZLA HABER OKU