Kovid-19 testi ve koruyucu ekipman isteyen Amerikan yerlilerine ceset torbası gönderildi

ABD'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde Kovid-19 nedeniyle tıbbi ekipman talep eden yerli sağlık merkezine ceset torbaları gönderildi

Seattle Yerli Sağlık Kurulu Başkanı Esther Lucero ve baş araştırma görevlisi Abigail Echo-Hawk (Seattle Yerli Sağlık Kurulu/NBC)

Mart ayı ortasında ABD'nin Seattle kentinde koronavirüs salgını sırasında bölgede yaşayan Amerikan yerlilerine hizmet veren Seattle Yerli Sağlık Kurulu kentteki, eyaletteki ve federal sağlık hizmetlerinden tıbbi malzeme göndermelerini istedi.

Ancak NBC'nin haberine göre, kurul 3 hafta sonra kendilerine gönderilen paketle şoke oldu.

Seattle Yerli Sağlık Kurulu Başkanı Esther Lucero "Ekibim hayalet görmüşe döndü. Test istedik, bize bir kutu ceset torbası yolladılar" dedi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Seattle ve King County'de yaklaşık 6 bin kişiye hizmet veren kurulun sağlık merkezi kutuyu hala saklıyor. Gönderilen pakette beyaz ceset torbaları ve ölen kişilerin ayağına takılan kimlik etiketleri yer alıyor.

Lucero paketin King County'deki Halk Sağlığı Dairesi tarafından hatalı şekilde gönderildiğini anlattı.

"Yaşananların metaforu"

Kurulun baş araştırma görevlisi Abigail Echo-Hawk ise yanlışlıkla da olsa yaşananların ABD genelindeki Amerikan yerlilerinin sorunlarını yansıttığını söyledi.

Echo-Hawk "Navaho toplumu Kovid-19 vaka krizi yaşıyor. Ülke genelinde benzer sorunlar yaşayan kabile ve yerli organizasyonları var. Bunlar tıbbi malzemeleri kullanabilir ve insanların ölümünü izlemek yerine yardım edebilir. Bu, yaşananların bir metaforu oldu" dedi.

Seattle ve King County Halk Sağlığı Daireleri sağlık kurulunun açıklamasını hemen doğrulayamadı ancak olayın soruşturulacağını açıkladı.

Federal hükümet salı günü pandemi sonrası yardım fonlarına ihtiyacı olan Amerikan yerli hükümetlerine 4,8 milyar dolarlık yardımı dağıtmaya başlayacağını açıklamıştı.

Yardım parasıyla ilgili yasal anlaşmazlık yardımın bir aydan fazla gecikmesine yol açmıştı. Programa kentsel alanlardaki yerli programları da dahil edilmemişti.

Seattle ve Washington koronavirüsün yayılımını yavaşlatmayı başardı. Ancak Eco-Hawk ülkede iş yerleri yeniden açılırken ya da bu yıl ikinci bir salgın dalgası yaşanırsa, merkezin gerekli koronavirüs testlerini yapıp yapamayacağı ya da koruyucu ekipmanların sağlanıp sağlanmayacağı konusundaki endişelerini aktardı.

Eco-Hawk " Sorum şu: Biz ceset torbası almayı mı sürdüreceğiz yoksa gerçekten ihtiyacımız olan malzemelere erişebilecek miyiz?" dedi.

Seattle Yerli Sağlık Kurulu federal düzeydeki Yerli Sağlık Servisi kapsamındaki 41 kentsel sağlık programından biri. Yerli Sağlık Servisi yaklaşık 2 buçuk milyon Amerikan ve Alaska yerlisine sağlık hizmeti veriyor.

 

Independent Türkçe, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU