Avrupa Birliği Komisyonu: Avrupa’nın gireceği resesyon ve toparlanması eşit olmayacak; Bu, euro ve tek pazar için bir tehdit

İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın yüzde 9’dan fazla küçüleceğini söyleyen Avrupa Birliği Komsiyonu’na göre Euro Bölgesi’nin toparlanması çöküşü kadar güçlü olmayacak

Fotoğraf: AFP

Tüm dünyada 3,5 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüsün ekonomik etkilerini değerlendiren Avrupa Birliği Komisyonu, Euro Bölgesi ülkeleri ile ilgili tahminlerini açıkladı. 

Buna göre şubatta “yüzde 1,4 büyüme” öngörülen Euro Bölgesi ekonomisi, Büyük Depresyon’un yaşandığı 1930’lardan bu yana en kötü ekonomik şok ile karşı karşıya kalarak 2020’de yüzde 7,5 küçülecek. 2021’de ise yüzde 6,3 büyüyecek. 

Bölge için daha fazla ekonomik teşvik paketleri üzerinde çalışan Avrupa Komisyonu’na göre Avrupa’da en fazla can kaybını veren İtalya, yüzde 9,5 daralacak. Komisyon’a göre İtalya’nın kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 158,9’a yükselebilir. 

İspanya’nın da yüzde 9’dan fazla daralacağını öngören Komisyon’a göre 2008 krizinin yaralarını dâhi tam saramayan Yunanistan’ın küçülmesi ise yüzde 9,7 olacak. 

Avrupa’nın “büyüme motoru” Almanya’nın dâhi yüzde 6,5 ekonomik daralma yaşaması bekleniyor. 

İtalya, Portekiz, Yunanistan, Almanya ve Avusturya gibi ülkeler ekonomilerini kademeli olarak açma kararı almış olsa da Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ekonomik İşlerden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni’ne göre resesyon ve toparlanmanın güçleri eşit olmayacak. 

Avrupa’nın Büyük Buhran’dan bu yana en büyük ekonomik şokla karşı karşıya kaldığını söyleyen Gentiloni, “Böyle bir eşitsizlik, tek piyasa ve euro bölgesi için tehdit oluşturuyor” dedi. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU