ABD’li bilim insanları koronavirüsün mutasyon geçiren daha bulaşıcı bir versiyonunun Avrupa’da hızla yayıldığını tespit etti

Mutasyona uğramış koronavirüsün kalıcı olduğu her bölgede en baskın versiyon haline geldiği ifade edildi

(Pixabay)

Bilim insanları koronavirüste tespit ettikleri bir mutasyonun, Avrupa’da ve ABD’de hızla yayılan daha bulaşıcı bir türü ortaya çıkardığını söyledi.

ABD'deki Los Alamos Ulusal Laboratuarı'ndaki araştırmacılar, koronavirüsün biri Spike D614G olarak bilinen sivriuçlu proteinlerinde 14 mutasyon tespit etti.

Araştırmada, dünyada baskın hale gelen mutasyona uğramış koronavirüs suşunun Avrupa'da ilk kez tanımlandığı ve pandemide erken yayılan suşlardan farklı olduğu ifade edildi.

Dünyanın farklı bölgelerindeki hastalardan alınan 6 binden fazla koronavirüs gen dizisini analiz eden araştırmacılar, mutasyona uğramış suşun kalıcı olduğu her bölgede virüsün en baskın versiyonu haline geldiğini keşfetti.

Avrupa'da ilk kez Şubat başlarında keşfedilmiş olsa da araştırmacılar bunun artık tüm dünyadaki en yaygın suş olduğuna inanıyor. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen çalışmaya göre söz konusu suş, Vuhan’da tespit edilen ve dünyaya yayılan orijinal suşla sürekli rekabet içinde.

Araştırmanın baş yazarı Dr Bette Korber, "Virüsün mutasyona uğramış bir formunun çok hızlı bir şekilde ortaya çıktığını ve Mart ayı içinde baskın pandemik form haline geldiğini gördük, bu endişe verici” dedi ve ekledi:

Bu mutasyona sahip virüsler bir popülasyona girdiğinde, hızla o bölgedeki salgını devralmaya başlar, bu nedenle daha bulaşıcıdır.

Sky News’in aktardığına göre mutasyonun sivriuçlu proteinde gerçekleşmesi endişeye sebep oldu. Çünkü bu protein, virüsün en etkili kısımlarından biri ve çoğu tedavi ve aşı bu kısmı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivri uçlu protein, virüsün dış tarafında bulunuyor; insan veya hayvan hücrelerinin dış duvarlarına nüfuz etmek için kullanılıyor.

Ancak araştırmacılar, yeni formun başlangıçta Vuhan’da tespit edilen formla böyle rekabet edebilmesinin başka bir mutasyondan değil de sivri uçlu proteinin mutasyonundan kaynaklandığı hipotezinden emin olmadıklarını söylüyor.

Ayrıca ekibin bulgularının hakem değerlendirmesinden geçmemesi bazı gözlemcileri endişelendirdi. Bu gözlemciler, araştırmanın kamuoyuna açıklanmadan önce titizlikle analiz edilmesi gerektiğini düşünüyor.
 

 Independent Türkçe, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU