Koronavirüs İran ekonomisini vurdu: “Kızıl altın”ın üretimi yüzde 80 azaldı

İran'da koronavirüs nedeniyle ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan safran üretimi yüzde 80 azaldı. Ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 63 artarak 6 bin 340’a yükseldi

İran’da “kızıl altın”ın üretimi koronavirüs nedeniyle yüzde 80 azaldı / Fotoğraf: Mehrnews

İran Ulusal Safran Konseyi Başkanı Muhsin İhtişam, koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel etkilerinin hem iç hem de dış piyasadaki safran taleplerini azalttığını söyledi. 

İhtişam "Dünyada ve özellikle safran ihracatı yapılan ülkelerdeki salgın, İran'ın safran ihracatını düşürdü. Aynı şekilde, safranın arz ve talebinde iç piyasada da sorunlarla karşı karşıyayız. Kovid-19, ülkedeki safran üretiminde yüzde 80 azalmaya neden oldu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki dini ve tarihi mekanları ziyaret etmek için gelen yerli ve yabancı turist sayısının da salgın nedeniyle azaldığına dikkati çeken İhtişam, bu durumun da safran üretimindeki düşüşte etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Dünyada safranın yüzde 95’i İran’da üretiliyor

Yiyecek, içecek, ilaç, koku, tekstil ve daha birçok alanda kullanılan safranın dünyada yaklaşık yüzde 95'inin üretildiği İran'da, safran ülke ekonomisinde önemli bir yer tutuyor.

Ekiminden biçimine, ayıklanmasından kurutulmasına kadar ince bir işçilik gerektirmesi ve meşakkatli bir süreç sonunda elde edilmesi nedeniyle pahalı bir ürün olan safran ülkede "kızıl altın" olarak da biliniyor.

İran ürettiği safranı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok Arap ve Güney Asya ülkelerine ihraç ediyor.

Salgın kaynaklı can kayıpları artıyor

Ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 63 artarak 6 bin 340'a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte salgın nedeniyle ülke genelinde 63 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve bin 323 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. 

Salgın kaynaklı can kaybının 6 bin 340'a çıktığını aktaran Cihanpur, toplam vaka sayısının ise 99 bin 970 olduğunu bildirdi.

Virüse yakalananlardan 2 bin 685'inin durumunun kritik olduğunu dile getiren sözcü, şu ana kadar iyileşen hasta sayısının ise 80 bin 475 olduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU