Birleşik Krallık'ın Huawei'ye yeşil ışık yakması ABD'yi endişelendirdi: İstihbarat örgütlerini ülkeden çekebilir

Keşif uçakları, istihbarat yetkilileri, askeri kışlalar ve ABD'nin diğer askeri varlıkları değerlendirilecek

ABD, Birleşik Krallık'a istihbarat ve güvenlik açısından Huawei'nin problem yaratabileceği konusunda daha önce de uyarılarda bulunmuştu (Reuters)

Çinli telekomünikasyon devi Huawei'in Birleşik Krallık'ın 5G ağını kurmaya yardım etmek için görevlendirilmesinin ardından Beyaz Saray'ın, keşif uçaklarının, istihbarat görevlilerinin ve ABD'nin diğer askeri varlıklarının tehlikede olup olmadığını ve Britanya'dan çekilmesinin gerekip gerekmediğini incelediği söyleniyor.

The Telegraph'daki haberlere göre hayli gelişmiş bir grup keşif uçağı olan RC-135S'lerin ABD'nin Britanya'da konuşlanmış en hassas varlıkları arasında olduğu düşünülüyor.

Şu anda görevde olan, ismini vermeden bir grup ABD ve BK yetkilisini alıntılayan haberde Trump yönetiminin değerlendirmesinin henüz halka duyurulmasa da devam ettiği ve iki ülke arasındaki "özel ilişki" açısından önemli sonuçlar doğurabileceği dile getiriliyor.

Britanya'nın 5G ağının geliştirilmesinde yardım etmesi için Huawei'e onay veren Boris Johnson ağın askeri tesislere veya nükleer bölgelere yakın alanlar gibi ana kısımlarından Çin hükümetinin uzak tutulacağı konusunda ısrar etti. Ayrıca ağın ulusal güvenlikle ilgisiz kısımlarını geliştirmede Çin hükümetinin payı yüzde 35'le sınırlandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kablosuz ağın herhangi bir kısmını Huawei'in inşa etmesine izin vermenin Çin komünist hükümetinin ağın tamamına bilfiil erişmesini sağlayacağında ısrar eden ABD'yse bu savı reddediyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin denetlediği değerlendirme kapsamında Britanya'daki askeri ve istihbarat varlıklarının tümü muhtemel güvenlik açıklarına maruz kalma açısından dikkatlice inceleniyor.

Değerlendirme 10 binden fazla ABD askeri personelini, yarım düzine kışlayı, onlarca askeri aracı, istihbarat faaliyetlerini ve gizli görevlerin Britanya'dan çıkarılıp çıkarılmaması gerektiğini inceliyor.

The Telegraph'ın haberine göreyse önemli bir endişe kaynağı Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Sussex'teki Mildenhall Üssü'nden havalanan RC-135S keşif uçakları.

Ortadoğu'da IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlar kapsamında 500 civarı ABD personeli bu üsten havalanan yaklaşık 6 uçağı kullanıyor.

Britanya'da bulunan ve "ana" alanların dışında ve ülke genelinde kişisel telefonlarını ve internet bağlantılı cihazlarını kullanan ABD yetkilileri de savunmasız durumda olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU