Avrupa liderleri, The Independent için ortak yazı kaleme aldı: Dünyayı koronavirüs karşısında bir araya getirmek ve küresel krizi sona erdirmek istiyoruz

Hiçbirimiz pandemiye bağışık değiliz ve hiçbirimiz virüsü tek başımıza yenemeyiz. Birbirine bağlı dünyamızda küresel sağlık sistemi en zayıf parçası kadar güçlüdür, bu yüzden kendimizi korumak için birbirimizi korumamız gerekecek

Ursula von der Leyen, Giuseppe Conte, Emmanuel Macron, Charles Michel, Erna Solberg ve Angela Merkel (soldan sağa) The Independent için ortak yazı kaleme aldı (Kolaj: Independent Türkçe)

"Şans hazırlıklı zihinden yanadır". Bu söz, üç yüzyılda milyonlarca insanın hayatını kurtarmış aşıların ve buluşların ardındaki deha ve dünyanın en büyük bilim insanlarından biri olan Louis Pasteur'un mantrasıydı.

Tıpkı o zamanki gibi dünya bugün de ülkelere ve kıtalara hızla yayılan, evlerimize ve kalplerimize zorla giren bir virüsle karşı karşıya. Bu virüs dünyanın her köşesinde yıkıma ve acıya yol açtı, bizleri sevdiklerimizin dokunuşundan, genelde yaptığımız işlerin neşesinden ve olmak istediğimiz yerlerin manzarasından mahrum bıraktı.

Bu fedakarlığın yanı sıra dünya çapında sağlık ve bakım hizmeti personelinin kahramanca çabaları, dünyanın birçok yerinde eğilimi kontrol altına almamıza yardımcı oldu. Kimileri tecritten ihtiyatla çıkarken diğerleriyse hala izolasyona devam ederek günlük sosyal ve ekonomik yaşamlarını ciddi şekilde kısıtlamayı sürdürüyor. Sonuçlar bilhassa Afrika ve tüm Küresel Güney için dramatik olabilir.

Fakat hepimizin ortak noktası şu ki hiçbirimiz pandeminin gelecekte gerçekte neler getireceğine dair herhangi bir kesinlik içinde düşünemiyor ve plan yapamıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, hepimizin risk altında olduğu anlamına geliyor. Hiçbirimiz pandemiye bağışık değiliz ve hiçbirimiz virüsü tek başımıza yenemeyiz. Öyle ki gezegenin dört bir yanında her bir köy, şehir, bölge ve ülkede hepimiz güvende olana kadar gerçekten güvende olmayacağız. Birbirine bağlı dünyamızda küresel sağlık sistemi en zayıf parçası kadar güçlüdür. Kendimizi korumak için birbirimizi korumamız gerekecek.

Bu, benzersiz ve tamamen küresel bir zorluk oluşturuyor. Dahası, onu yenmek için kendimize en iyi şansı vermeyi de mecbur hale getiriyor. Bu, dünyamızı tekrar sağlığına kavuşturmak adına ihtiyaç duyduğumuz aşıları, tedavileri ve terapileri bulmak için dünyanın en iyi -ve en hazırlıklı- zihinlerini bir araya getirirken, sağlık sistemlerini güçlendirip onları -Afrika'ya hususi bir ilgiyle birlikte- herkes için ulaşılabilir kılmak anlamına geliyor.

G20 liderlerinin virüse karşı büyük çapta ve koordinasyon halinde bir tepki verme taahhüdüne güveniyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer küresel sağlık kuruluşlarının birlikte yaptığı harekete geçme çağrısını destekliyoruz. Bu sebeple yakın zamanda, aşılarla hayat kurtaran diğer tedavilerin ve teşhis işlemlerinin araştırılması, geliştirilmesi, erişimi ve adil dağıtımını hızlandıracak ve ölçeğini artıracak bir küresel işbirliği platformu olarak Kovid-19 Araçlarına Erişim (ACT) Hızlandırıcısı'nı faaliyete geçirdik. Bu platform, Kovid-19'la mücadele edecek gerçek uluslararası ittifakın temeli oldu.

Uluslararası işbirliğine taahhüdümüzü paylaşan herkesle birlikte çalışmaya kararlıyız. Küresel tepkiye liderlik etmeye ve bu tepkiyi desteklemeye hazırız.

Hedefimiz basit: 4 Mayıs'taki online taahhüt konferansında Global Hazırlık İzleme Kurulu (GPMB) ve diğerlerinin öngördüğü küresel fon eksikliğini telafi edecek ilk 7,5 milyar euro'yu (yaklaşık 58 milyar TL) toplamak istiyoruz.

Hepimiz kendi vaatlerimizi masaya koyacağız ve dünya genelindeki ortakların katılımından mutluluk duyuyoruz. Topladığımız fonlar, bilim insanları ve düzenleyiciler, endüstri ve hükümetler, uluslararası organizasyonlar, vakıflar ve sağlık uzmanları arasında eşi görülmemiş bir küresel işbirliği başlatacak.
 


DSÖ'yü destekliyoruz, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Wellcome Trust gibi deneyimli organizasyonlarla güçlerimizi birleştirmekten mutluluk duyuyoruz.

Birlikte topladığımız her bir euro ya da dolar öncelikli olarak, CEPI, Gavi, Vaccines Alliance, Global Fund ve Unitaid gibi kabul görmüş küresel sağlık kuruluşları aracılığıyla dünyanın pandeminin üstesinden gelmesine yardım edecek tanı koyucuları, tedavileri ve aşıları mümkün olduğunca çabuk ve mümkün olduğunca çok kişi için geliştirmeye ve dağıtmaya yönlendirilecek.

Tüm dünya için dünyanın ürettiği aşıyı geliştirebilirsek bu, 21. yüzyılın eşsiz küresel kamu yararı olacaktır. Ortaklarımızla birlikte kendimizi bunun herkes için bulunabilir, erişilebilir ve satın alınabilir olmasına adayacağız.

Bu bizim kuşağımızın görevi ve bu işi gerçekleştirebileceğimizi biliyoruz. Yüksek kaliteli ve düşük maliyetli sağlık teknolojileri hayal değil. Kamu-özel sektör ortaklıklarının, hayat kurtaran birçok aşıyı dünyanın en yoksulları için nasıl erişilebilir kıldığını da son 20 yıldır görüyoruz.

Bunun uzun bir yarış olacağını biliyoruz. Bugün itibarıyla ilk hedefimize hızla koşacağız ama kısa sürede bir maraton için de hazır olacağız. Mevcut hedef sadece başlangıçtaki ihtiyaçları karşılayacak: İlaçların küresel ölçekte üretimi ve dağıtımı, but hedeften daha fazla kaynak gerektirecek.

Hep birlikte, kaynakların seferber edilmesinin yanı sıra aşı, tedavi ve teste evrensel erişim için ilerleme katedilmesini sağlamak zorundayız.

Bu, küresel toplum için bir dönüm noktası. Bugün bilim ve dayanışma etrafında toplanarak gelecekteki daha büyük birliğin tohumlarını ekeceğiz. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri rehberliğinde, kimsenin geride kalmamasını sağlamak için topluluk olmanın, toplumun ve küresel işbirliğinin gücünü yeniden tasarlayabiliriz.

Biz Kovid-19'a karşı dünyayız. Ve birlikte kazanacağız.

Giuseppe Conte, İtalya Cumhuriyeti Başbakanı

Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanı

Angela Merkel, Federal Almanya Cumhuriyeti Başbakanı

Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı

Erna Solberg, Norveç Krallığı Başbakanı

Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanı

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU