Erdoğan'dan AB'ye mesaj: Üretilecek aşıya küresel erişimin garanti altına alınması gerekiyor

Erdoğan, "Kovid-19 aşısı tüm insanlığın ortak malı olmalı. Aşı geliştirme çabalarına yönelik maddi katkımızı belirlerken tüm bu hususları dikkate alacağız " ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu öncülüğünde düzenlenen "Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği"ne video mesaj gönderdi.

Kabine Toplantısı nedeniyle toplantıya katılamadığını dile getiren Erdoğan, "Ancak konuya verdiğim ehemmiyet çerçevesinde sizlere bu video kaydı aracılığıyla seslenme fırsatını yakalamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum" ifadesini kullandı.

Mesajında küresel aşı çalışmalarına değinen Erdoğan, Kovid-19 aşısının tüm insanlığın ortak malı olduğunu kaydetti.

"Aşıya erişim garanti altına alınmalı"

Cumhurbaşkanı, üretilecek aşıya küresel erişimin garanti altına alınması ve kimsenin geride bırakılmaması gerektiğini belirtirken, Türkiye'nin aşı geliştirme çabalarına yönelik maddi katkısını belirletken bu hususların dikkate alınacağının altını çizdi.

Erdoğan, koronavirüs aşı çalışmalarına Türkiye'nin katkı sağlayacağı meblağı 23 Mayıs'a kadar ilan edeceklerini duyurdu.

"Koronavirüs salgını sadece bir sağlık krizi olmaktan çıktı..."

Erdoğan mesajında şunları söyledi:

"Öncelikle salgında hayatını kaybeden vatandaşlarınız içim taziyelerimi sunuyor, tedavisi sürenlere acil şifalar diliyorum.

Koronavirüs salgını sadece bir sağlık krizi olmaktan çıkmış, siyasi ekonomik ve sosyal boyutları olan benzersiz bir küresel imtihana dönüşmüştür. Bu salgın bize dinlerimiz, dillerimiz farklı olsa da kaderimizin ortak olduğunu hatırlatmıştır"

Türkiye'nin 57 ülkeye tıbbi malzeme desteği sağladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maskeden solunum cihazına kadar bu süreçte ihtiyaç duyulan kritik sağlık malzemelerinin tedarikinde güvenilir ortak olmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

"Virüsün ortadan kaldırılması için en etkili aracın aşı olduğu görülüyor. Milli faaliyetlerimizin yanı sıra teşhis tedavi ve aşı gelitirilmesi yönündeki küresel çabaları da desteliyoruz. 26 Mart’ta kabul ettiğimiz G-20 Bildirgesi’nde aşının hızlıca geliştirilmesi için kaynak sağlama taahhüdünde bulunmuştuk"

"Bugünkü koronavirüs küresel mukabele taahhüt etkinliğinin bir parçası olmayı görev addeddik" diyen Erdoğan,  "Çalışmalarda gereksiz tekrarlara ve bürokrasiye izin verilmemesi hedefe ulaşmamızı kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU