Birleşik Krallık’ta koronavirüs ilaç denemeleri başladı: Yoğun bakım ve solunum cihazına ihtiyaç duyulmayacak

Birleşik Krallık’ta Oxford Üniversitesi’nin geliştirmeye devam ettiği Kovid-19 aşısının yanı sıra Southampton Üniversitesi Hastanesi’nde ise Kovid-19 tedavisinde kullanılmak üzere "SNG-001" adıyla yeni bir ilacın denemelerine başlandı

Birleşik Krallık'ta koronavirüs için ilaç denemeleri başladı / Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık’ta bilim adamları tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarını tedavi etmek için geliştirilen ilaç, Southampton Üniversitesi Hastanesi’nde deneniyor. 

Biyo-teknoloji şirketi Synairgen tarafından uygulanan "SNG-001" ilacının denemelerinin haziran ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.

Southampton merkezli Synairgen şirketinin CEO'su Richard Marsden, vücudun viral virüslere karşı ilk savunma hattının bir parçası olan "interferon beta" adlı proteinin ilaç tedavisinde kullanıldığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yoğun bakım ve solunum cihazına ihtiyaç duyulmayacak

Marsden, koronavirüsün bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu protein üretiminin baskılandığını ifade ederek, "İlacımız virüs varken doğrudan hava yollarına verilen özel bir interferon beta formülasyonudur. Umarım proteinin doğrudan bir dozu, bağışıklık sistemleri zayıf olan hastalarda bile güçlü bir anti-viral yanıt verecektir" ifadelerini kullandı.

İnterferon beta verilmesiyle vücudun, özellikle bağışıklık sistemleri zayıflayanlarda virüsle savaşma yeteneğinin arttırılması hedefleniyor. SNG-001 ilacı ile en ciddi koronavirüs vakalarında yoğun bakım ve solunum cihazına ihtiyaç duyulmasını önleyeceği hedefleniyor.

Synairgen yetkilileri, ilaç denemelerinin astım ve diğer kronik akciğer rahatsızlıkları olan hastaların bağışıklık sistemlerini olumlu yönde geliştirdiğini ifade ederken, ilacın Covid-19 hastaları üzerinde uygulamaya başlamadan önce daha titiz bir klinik araştırmadan geçmesi gerektiğini dile getirdi.

75 kişide denendi

MS hastalığı tedavisinde de yaygın olarak kullanılan interferon betanın koronavirüs hastaları için tedavi olmasına yönelik çalışmalar sürerken ilaç denemeleri şu ana kadar 75 gönüllü üzerinde gerçekleştirildi. 
İlaç denemelerine katılan gönüller, çalışma bitene kadar kendilerine hangi tedavinin uygulandığı bilmeyecek. 

Denemelere başkanlık eden Southampton Üniversitesi Profesörü Tom Wilkinson, "İlacı alan hastaların sağlığında iyi bir gelişme göreceğiz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU