Şam'da büyük kavga: Rejim destekçisi işadamı Mahluf'un videosunun şifreleri neler?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın muhaliflerle savaşındaki en büyük finansörlerinden biri olan Rami Mahluf bir video yayınlayarak hükümetin kendisine baskı yaptığını söyledi. Şam’dan sızan haberler işin arkasında Rusya’nın olduğu yönünde

Mahluf'un büyük bir servet edinmesini sağlayan şirketlerden biri de Syriatel'di / Fotoğraf: Reuters

2011’de Suriye’de başlayan iç savaşta devlet başkanı Beşar Esad’ın kuzeni ve en büyük destekçilerinden biri olan işadamı Rami Mahluf sosyal medyadan bir video yayınlayarak Esad’a yüklendi. 

Esad’ın ikinci dereceden kuzeni de olan Mahluf, Suriye hükümet güçlerinin şirketlerine baskın yaptığını ve yöneticilerini gözaltına aldığını söyledi.

Suriye’deki savaşı finanse eden isimler arasında gösterilen Mahluf, paylaştığı videoda “Ülkenin durumu çok kötü. Allah’ın buna vereceği ceza zor olacak. Güvenlik güçleri Rami Mahluf’un şirketlerine gelip çalışanlarımı tutukladı. Bizim şirketlerimiz güvenlik güçlerine en büyük desteği ve hizmete veren şirketti. İşler değişmeye başladı” dedi.

“Kabul edilemez baskılar gördüm. İşimizin istikrarı açsından büyük tehlikeler bulunuyor. Çünkü benden istedikleri şeyleri kabul etmem mümkün değil. İsteklerini yerine getirmem ve konuşmamam isteniyor. Bu üslup zulümdür ve saltanatınızı bu alanda kulllanamazsınız” ifadelerini kullanan Mahluf şöyle konuştu:

Sayın Devlet Başkanı’ndan şirketlerimizi düzeltmesini, büyük ölçüde tahammül edilemez ve maliyetli hale gelen ve özel mülkiyeti ihlal eden talepleri sona erdirmesini rica ettim. Ben bana emanet edilen şeyden asla vazgeçmeyeceğim. Cumhurbaşkanına itiraz ediyorum; güvenlik güçleri insanların özgürlüklerine saldırmaya başladı. “Ya vazgeç ya da grubunu hapse atacağız” diyorlar. Biz ruhumuzu ve nefsimizi ortaya koyduk. Senden istediğim (Esad’ı kastediyor) insaflı olman. Eğer bana insaf etmeyeceksen Allah’tan başka isteyeceğim yoktur.

Suriye hükümeti, Rusya'ya borcunu ödemek için işadamlarından para topluyor

Mahluf’un videoda vurguladığı “İsteklerini yerine getirmem isteniyor” ifadeleri Suriye’deki işadamları için yeni değil. 

Independent Türkçe’nin ulaştığı Suriyeli kaynaklar hükümetin Suriyeli işadamlarından sürekli yüklü miktarlarda paralar talep ettiğini ileri sürüyor. 

Rusya’nın geçtiğimiz yıl Şam’dan savaş borçlarının bir kısmını geri istediği ifade edilirken rejimin ihtiyacı olan 3 milyar doların da bu yöntemle bir araya getirilebildiği belirtiliyor. 

Mahluf'un Rusya'da da yatırımları var

Yukarıdaki sözlerin sahibi işadamı Rami Mahluf, Suriye’de telekominikasyon ve medya işleri yaparak servetini genişletmişti.

Mahluf’un Rusya’da da yatırımları bulunuyor. 

Söz konusu açıklamaların ise Rus basınının Esad’a yönelik eleştirilerini arttırdığı bir süreçte gelişmesi dikkat çekiyor. 

Rusya’nın Suriye’deki İran varlığını dizginleyememesi ve Suriye güvenlik bürokrasisi içinde İran’ın ağırlığını korumaya devam etmesi Moskova’yı rahatsız ediyor. 

Rusya'nın İran'ı dizginlemek için yaptıkları yetmedi

Rusya, sahadaki İran ağırlığını çökertmek için Kaplan Kuvvetleri isimli büyük milis grubunu teçhiz edip adeta vekil olarak kullanmaya ve ülkenin istihbarat mekanizması içinde söz sahibi olacak hamleler yapmaya başladı.


Aynı kaynaklar, İsrail’in ülkedeki İran hedeflerine yaptığı hava bombardımanının Rusya koordinesiyle gerçekleştiğine de inanıyor.  

Geçtiğimiz yıl Suriye istihbarat birimlerinde yaşanan değişikliğin de “Rusya operasyonu” olduğu konuşuluyor. 

Mahluf’a yönelik baskı da bu süreçte gerçekleşti. 

Mahluf'un işletmelerini alıp başka tüccarlara verme planı

Şam kaynakları, Mahluf’a ait işletmelerin Esma Esad’ın ailesindeki tüccarlara ve Amer Kabur isimli rejim destekçisi işadamına verilmeye çalışıldığını iddia ediyor. 


Kabur, Ortadoğu ve Körfez bölgesine kablo, inşaat malzemesi ve mette ihracatı yapan bir tüccar.

Ama hakkında Lübnan Hizbullahı’ndan aktörlerle uyuşturucu ticareti yaptığına yönelik iddialar da var.

”Bu yaz Esad gidecek”

Diplomasi koridorlarında bu yaz Esad’ın iktidardan düşmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Ama yerine gelecek ismin kim olduğu yönünde belirsizlik var. 

En güçlü adaylar arasında konuşulanlar ise Ahmet Carba ve Firas Tlass.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU