Soli Özel: ABD’de ciddi milisleşme vardır, hepsi de sağcıdır

ABD'de koronavirüs tedbirlerini protesto eden silahlı göstericiler, 'milis grupları mı oluşuyor' sorusunu gündeme getirdi. Soli Özel, "ABD’de ciddi milisleşme tehlikesi var ve Trump seçimi kaybederse, sağcılardan oluşan bu kesimi ortalığa salabilir" dedi

ABD’nin Michigan kentinde koronavirüs kapsamında karantinanın kaldırılmasını isteyen silahlı bir grup parlemanto binasının önünde toplanarak protesto gösterisinde bulundu. 

“Lüzumsuz Karantinaya Karşı Michigan Halkı” adını veren grubun üyelirinin silahlanmış olması ve bazılarının yüzlerini maskelerle gizlemesi dikkati çekti.

Daha önce de Meksika’dan ABD’ye kaçak geçişleri önlemek için kendilerini sivil inisiyatif olarak tanıtan silahlı gruplar sınıra gitmeye çalışmıştı.

Her ne kadar kendilerini vatanseverler, halk, sivil inisiyatif olarak adlandırsalar da bir disiplin içerisinde hareket ettikleri de görülen bu grupların, zamanla milis güçlerine dönüşüp dönüşmeyecekleri tartışılıyor.

milis1.jpg
ABD, silahlanma kaygı yaratıyor / Fotoğraf: AFP

 

"ABD, zaten milisleşmiş bir yer"

Bu soruyu ABD’yi yakından takip eden uluslararası ilişkiler uzmanı akademisyen gazeteci yazar Soli Özel’e yönelttik.

Özel, ABD’nin zaten milisleşmiş bir yer  olduğunu iddia ederek, "Trump, kasım ayında seçimi kaybederse ‘Ben kaybetmedim’ dediği zaman sokağa salacağı kesimler bunlardır” diye konuştu.

soli özel1.jpeg
Soli Özel / Fotoğraf: Twitter@soliozel2

 

ABD’de silahlanmanın çok ciddi bir sorun olduğunu belirten Özel, “Taşıdıkları silahları gördünüz. ABD’de çok ciddi bir milisleşme vardır ve hepsi de sağcıdır. Bunlar tehlikeli insanlar. Yeni olmadı bu iş uzun  bir sürecin sonucu” dedi.

aslı.jpg
Aslı Sözbilir Akkaya / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sözbilir: Marjinal gruplar protestolarda ön planda

ABD’yi yakından takip eden gazeteci Aslı Sözbilir Akkaya da ABD’deki koronavirüs kısıtlamalarını "temel özgürlüklere aykırı olduğu" gerekçesiyle protesto eden grupların genelde marjinal görüşlerin savunucuları olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Aşı karşıtları, silahlanma taraftarları, Batı şovenistleri, hükümet karşıtı komplo teorisyenleri bunlardan sadece birkaçı... Sosyal medya platformlarında örgütlenen bu grupların ekonomiye can vermek için mi yoksa marjinal amaçlarına daha fazla taraftar toplamak için mi bu protestolara ön ayak oldukları ise en büyük soru işaretini oluşturuyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU