Toyota Türkiye CEO'su Bozkurt: Normalde bir günde yaptığımız satışı, bir ayda yapabildik

Bozkurt , salgın sürecinden sonra fabrikaların sınırlı üretim yapacaklarını ifade ederek, “Önümüzdeki aylarda araç almak isteyenler bayilerde istedikleri araçları bulamayabilir” dedi

Fotoğraf: AA

Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından ekonomik olarak etkilenen otomotiv sektörü ve araç satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk’e konuşan Bozkurt, salgın süreci sonrası sektördeki üretim kapasitelerinin durumlarına ilişkin bilgi vererek, "Ramazan Bayramı'ndan sonra hayat normale dönerse eğer, pazar yıl sonunda 500 bin adedi bulur ve geçen yılki seviyeyi yakalar” dedi.

Bozkurt şöyle devam etti:

Fakat, üretimin durması, araç bulunurluğu sorununu gündeme getirecek. Gelişmeler önümüzdeki 6 ay boyunca bu sorunun devam edebileceğini gösteriyor. Çünkü, fabrikalar üretime sınırlı kapasite ile başladı.  Önümüzdeki aylarda araç almak isteyenler bayilerde istedikleri araçları bulamayabilir

"İkinci el araç piyasası hareketlenebilir"

Tüketici tarafındaki talebin ikinci el araç piyasasını hareketlendirebileceğini kaydeden Bozkurt, "Toplu taşıma, araç paylaşım ve hava yolu taşımacılığına karşı bir süre daha temkinli davranış eylemi olabileceğini görüyoruz. Tüm bunlar, hem ikinci el hem de sıfır tarafında satışlara yansır. Fakat, sıfır tarafında talebi karşılayacak araç olmayabilir” diye konuştu.

"Sıfır araçta online satış zor"

Araç satışında da online satış olup olamayacağına ilişkin bilgi veren Bozkurt, bunun için regülasyonda değişiklik yapıldıktan sonra teknik olarak sıkıntı olmadığını belirterek şunları kaydetti:

Mevcut yasada, e-ticaretten alınan ürün 14 gün içinde keyfi iade edilebiliyor. Otomobilde bu pek mümkün değil. Bayiden çıkan araç kullanıldıktan sonra keyfi iade edilirse o otomobil sıfır kilometre olma özelliğini kaybeder. Bu yüzden ikinci el araçta online satış mevcut düzenlemeler ile daha kolay

"Nisanda 140 araç satıldı"

Ali Haydar Bozkurt, nisan ayı araç satışlarına da değinerek, Toyota'nın Türkiye'de 130-140 araç sattığını söyledi.

Bozkurt, "Normal şartlarda bir günde yaptığımız satışı nisanda bir ay boyunca yapabildik. Bunun temel sebebi üretimlerin durması yüzünden bayilerde araç olmaması" dedi.

Yakın zamandaki lansman ve yeni model tanıtımlarında sarkmalar olduğunu da söyleyen Bozkurt, 2021 planlarında ise değişiklik olmadığını belirtti.

"Elimizde 300-400 adet araç kaldı"

Geçen ay yaptığı bir açıklamada Bozkurt, salgın nedeniyle dünyada birçok firmanın üretimi durdurmas nedeniyle tedarikte sorun yaşandığını belirterek, "Elimizdeki araç sayısı şu anda 300-400 adet. Şimdi üretim yeniden başlayana kadarki süreçte yeni araç satışı maalesef yapılamayacak ya da çok sınırlı sayıdaki eldeki tek tük araçlarla yapılacak gibi görünüyor" demişti.

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU