Teröristler uçak yolcularının güvenliği için yapılan değişikliklerden faydalanabilir

The Independent Özel Haber: Uçuşlar tekrar başladığında koronavirüs havacılık güvenliğini tehlikeye atacak

Kontrol noktası tartışması: Hava ulaşımı tam randımanlı şekilde devam ettiğinde havaalanı deneyimi nasıl değişecek? (Simon Calder)

Önde gelen havacılık güvenliği uzmanı, teröristlerin koronavirüs pandemisinin yarattığı zayıflıkları kullanabileceği konusunda uyardı.

Aviation Security International dergisinin editörü Philip Baum, arama ekiplerinin olası virüs taşıyıcılarını tespit etmesi gerekirse kontrollerin hafifletilebileceğini söyledi.

Baum, güvenlik kontrol noktalarındaki personelin suçlulara ve teröristlere odaklanması gerektiğini savundu.

Baum şöyle söyledi:

Güvenlik taraması yapan personelimizin dikkatinin mevcut sağlık endişeleriyle dağılmasına izin vermekte ciddi bir tehlike var. Hastalık belirtileri gösterebilecek kişileri belirlemek güvenlik taraması gerçekleştiren personelin görevi değil. IŞİD gibi grupların, bu tip problem yaratacak bir düşünüşün sunduğu fırsatı kullanmak istemesi muhtemel. Toplum halihazırda felç olmuş haldeyken, düşmanlarımız gibi düşünmek ve anlamak görevi sektöre düşüyor.

Havayolu şirketleri ve havaalanları, yolcuların güven duygusunu eski haline getirmek için sağlık önlemleri konusunda acil bir uluslararası anlaşma çağrısında bulunuyor.

Değişikliklerin kalkış sırasında yolcuların ateşinin kontrol edilmesini içermesi muhtemel.

Baum, “Virüsün kurduğu gizli tuzağa düşmekten kaçınmalıyız" dedi.

Baum, güvenlik ekiplerinden temel amaçlarının ötesinde işlevleri yerine getirmeleri istenirse, bunun “cezai veya terörist kazanımlar amacıyla havacılığı hedef almak isteyenler” için boşluklar yaratacağına inanıyor.

 

 

Öte yandan bunun bir faydası olabilir. Baum, şu anda Londra'da olduğu gibi tüm havaalanlarının ve Heathrow'daki tekil terminallerin kapalı olmasının genellikle uygulanabilir olmayan ölçekteki faaliyetlere olanak sağlayabileceğini söyledi.

Güvenlik amirleri sıklıkla istedikleri alıştırmaları yapamadıklarından yakınıyor. Örneğin havaalanı terminali içinde eylem gerçekleştiren silahlı bir yağmacıya nasıl karşılık verileceğinin pratiğini yapmak gibi. Onlara her zaman alıştırmaları doğalında masaüstünde yapmaları gerektiği çünkü bu tür alıştırmaların yol açabileceği aksaklık nedeniyle hiçbir terminalin kapatılamayacağı söylendi. 2020'yi ilerleme eksikliğine bahane göstermek mi istiyoruz yoksa çok daha dirençli bir güvenlik sistemini gerçekten geliştirip test etmek için harika bir fırsat olarak mı görmek istiyoruz?

ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA) şunları söyledi:

TSA, sosyal mesafenin artırılması ve çalışanlarımızla yolcular arasında doğrudan temasın azaltılması için mümkün olan her yerde hiçbiri güvenlikten ödün vermeyen prosedürleri hayata geçirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU